"PANDEMIJA POGORŠALA NEJEDNAKOST"

Savjet Evrope traži bolju zaštitu LGBT osoba tokom pandemije

"Mladi pripadnici LGBT koji su tradicionalno stigmatizovani i marginalizovali, dodatno su izloženi riziku još većeg govora mržnje i nasilja, kako kod kuće tako i u javnosti", upozorava generalna sekretarka SE
464 pregleda 1 komentar(a)
Marija Pejčinović Burić, Foto: Betaphoto/Hina
Marija Pejčinović Burić, Foto: Betaphoto/Hina

Savjet Evrope zatražio je danas od država da zaštite LGBT osobe tokom zdravstvene krize i izolacije usled pandemije koronavirusa.

"Vlade i civilno društvo treba da nastave sa naporima da zaštite mlade LGBTI osobe (lezbijke, gej, bi, trans i interseks) pružanjem psihosocijalne i mentalne zdravstvene podrške i uspostavljanjem telefonskih linija za pomoć", saopštila je generalna sekretarka Savjeta Evrope Marija Pejčinović Burić.

Ona je navela da je pandemija koronavirusa pogoršala nejednakost koju već trpe ugrožene grupe u društvu.

"Mladi pripadnici LGBT koji su tradicionalno stigmatizovani i marginalizovali, dodatno su izloženi riziku još većeg govora mržnje i nasilja, kako kod kuće tako i u javnosti", upozorava generalna sekretarka SE.

Marija Pejčinović Burić, koja je na čelu organizacije za zaštitu ljudskih prava i demokratije u 47 evropskih zemalja, precizirala je da izolacija može posebno da bude teška onima koji su suočeni sa odbacivanjem porodice.

"Restriktivne mjere koje su uvedene zbog pandemije, ograničile su im pristup podršci prijatelja, LGBTI centara, nevladinih organizacija ili obrazovnih institucija", dodaje ona.

Francuska vlada je krajem aprila najavila hitan plan protiv nasilja nad LGBT osobama tokom izolacije, uz finansiranje noćenja u hotelu za žrtve nasilja.

Preporučujemo za Vas