Evropski parlament traži veći višegodišnji proračun i još dvije hiljade milijardi eura za oporavak

Novac bi se usmjeravao zemljama članicama uglavnom kao bespovratna pomoć i u obliku povoljnih pozajmica.
744 pregleda 0 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: Europarl.europa.eu/Gabor Kovacs
Evropski parlament, Foto: Europarl.europa.eu/Gabor Kovacs

Evropski parlament donio rje ezoluciju kojom traži da se poveća višegodišnji proračun Evropske unije i osnuje fond za opravak od najmanje dvije hiljade milijardi eura, prijeteći vetom ako se njihovi zahtjevi ne ispune.

Rezolucija je dobila podršku 505 parlamentaraca, 119 je glasalo protiv, a 69 je bilo uzdržano.

Oni insistiraju da novi fond iznosi dvije hiljade milijardi a eura do kojih bi se došlo pozajmljivanjem na tržištima kapitala i izdavanjem dugoročnih obveznica.

Taj novac bi se onda usmjeravao zemljama članicama uglavnom kao bespovratna pomoć i u obliku povoljnih pozajmica.

Parlament ta sredstva traži preko Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) koji takođe žele da se poveća, prenosi agencija Hina.

"Osim sledećeg VFO-a kao dugoročnog proračuna EU, potrebno je osigurati plan oporavka, ali ne na štetu postojećih i budućih programa EU", ističu parlamentarci.

Evropska komisija je najavila da će 27. maja predstaviti revidirani predlog VFO-a i instrument za oporavak.

Predsjednica komisije Ursula fon der Lejen u srijedu je parlamentarcima iznijela glavne elemente tog prijedloga na kojima se još radi.

Tada je rekla da će sva sredstva iz instrumenta za oporavak biti usmjerena kroz programe EU, odnosno kroz evropski proračun, pa će i Evropski parlament imati ulogu u upravljanju tim sredstvima.

Parlamentarci su u rezoluciji ponovno zatražili uvođenje direktnih izvora prihoda evropskog proračuna kako bi se izbjegla potreba da zemlje članice moraju da povećavaju svoje doprinose zajedničkom proračunu.

Budući da se gornja granica proračunskih prihoda izražava kao udio u bruto nacionalnom dohotku, a koji će se zbog koronakrize znatno smanjiti, parlamentarci traže da se ta granica značajno poveća. Do sada je evropski proračun uvijek iznosio oko jedan odsto BND-a.

Bonus video: