Džonson: Možda nikada neće postojati vakcina protiv koronavirusa

Džonson je rekao da Velika Britanija podržava istraživanje liječenja ljekovima kako bi se ljudima pomoglo da se brzo oporave od virusa
1786 pregleda 2 komentar(a)
Džonson, Foto: AP
Džonson, Foto: AP

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da možda nikada neće postojati vakcina protiv Kovid-19 uprkos ogromnim globalnim naporima da se razvije.

Britanska vlada je izdvojila 93 miliona funti (105 miliona eura) kako bi se ubrzalo otvaranje novog Centra za proizvodnju i inovacije vakcina.

Džonson je rekao da Velika Britanija takođe podržava istraživanje liječenja ljekovima kako bi se ljudima pomoglo da se brzo oporave od virusa.

Džonson je u tekstu za današnje izdanje Dejli Mejla naveo da predstoji još jako dug put i da mora biti iskren i reći da vakcina možda neće uroditi plodom.

On je rekao da je neophodno pronaći načine za kontrolu virusa, uključujući testiranje ljudi koji imaju simptome i pronalaženje kontakata zaraženih.

Britanska vlada je prošle nedjelje ublažila neka ograničenja u aktivnostima na otvorenom u Engleskoj i planira da nastavi sa ublažavanjem pravila u narednih nekoliko mjeseci.

"Znam da ovo neće biti lako, prvi dječji koraci nikada nisu", naveo je Džonson.

Britanska vlada najavila je juče početak otvaranje osnovnih škola od 1. juna, što je naišlo na rezervu kod dijela roditelja, dok je sindikat prosvjetnih radnika upozorio da je to prerano.

Za sada je samo Engleska najavila mogućnost otvaranja škola, dok Vels, Škotska i Sjeverna Irska vjerovatno neće otvoriti škole prije ljetnjeg raspusta.

Bonus video: