U Francuskoj je 2020. proglašena za "Godinu De Gola"

Makron odao počast žrtvama bitke kod Monkornea u okviru Godine De Gola

De Gol (1890-1970), koji je postao brigadni general tokom rata, bio je vođa Slobodne Francuske u egizilu i osnivač Pete republike 1958. godine. Bio je predsjednik Francuske do 1969. godine.
436 pregleda 0 komentar(a)
Emanuel Makron na ceremoniji  povodom bitke kod Monkornea, Foto: Francois Lo Presti
Emanuel Makron na ceremoniji povodom bitke kod Monkornea, Foto: Francois Lo Presti

Francuski predsjednik, Emanuel Makron, odao je počast žrtvama bitke kod Monkornea u Drugom svjetskom ratu, koju je predvodio Šarl de Gol, čime je započelo obilježavanje godine posvećene vođi Pokreta otpora i prvom predsjedniku francuske Pete republike, prenijeli su danas francuski mediji.

Makron je u nedjelju posjetio spomenik u Dizi-le-Gro gdje je odao počast žrtvama bitke kod Monkornea na sjeveru Francuske. Bitka je održana 17. maja 1940. godine, a predvodio ju je tada malo poznat 49-godišnji pukovnik De Gol, prenijeo je list Poen (Le Point).

Iako je bitka završena povlačenjem francuske vojske, ona je ostala značajna u istoriji Francuske jer se u prvi plan pojavio De Gol, koji je pružio otpor snagama Trećeg rajha.

"Tada je izuzetno bilo da pukovnik bude pozvao da komanduje divizijom. Međutim, taj pukovnik je bio izuzetan. To je bio De Gol, koji 17. maja 1940. godine još nije bio general. On je pokrenuo plamen otpora protiv Hitlerove buktinje", rekao je Makron na komemoraciji na kojoj je prisustvovao i De Golov unuk.

U Francuskoj je 2020. proglašena za "Godinu De Gola" sa posebnim osvrtom na 18. jun 1940. godine. Tada je De Gol održao prvi govor na talasima radija Bi Bi Si (BBC). Pozvao je sve vojnike, inženjere, radnike i stručnjake za oružje, koji se nalaze na britanskoj teritoriji, da stupe u kontakt s njim kako bi se nastavila borba protiv nacističke Njemačke. De Gol je tada predvidio da će tek započeti rat dobiti svjetske razmjere.

De Gol (1890-1970), koji je postao brigadni general tokom rata, bio je vođa Slobodne Francuske u egizilu i osnivač Pete republike 1958. godine. Bio je predsjednik Francuske do 1969. godine.

General, čija je ideologija poznata kao golizam, i danas ima ogromno poštovanje širom Francuske i u svijetu, a njegovo predsjedništvo gleda se kao povratak Francuske na političku stabilnost i međunarodnu scenu.

Naglasak na francusku nezavisnost, koja je uveliko karakterisala De Golovu vladu i danas je kamen temeljac francuske spoljne politike, zajedno sa poboljšanjem odnosa s bivšim rivalom Njemačkom, što se i danas u obje zemlje gleda kao na temelj evropskih integracija.

De Gol je umro od moždane aneurizme i sahranjen je u mestu Kolombe-le-de-Egliz, na istoku Francuske. U grobnici, koju godišnje poseti oko 100.000 ljudi, nalaze se posmrtni ostaci generala, njegove supruge Ivon i ćerke An.