MERKEL I MAKRON PREDSTAVILI INICIJATIVu

Njemačka i Francuska dogovorile fond pomoći od 500 milijardi eura

Svota od 500 milijardi eura bi bila izdvojena dodatno uz postojeći dugoročni finansijski plan Evropske unije i bila bi isplaćivana zemljama članicama koje su posebno pogođene pandemijom koronavirusa
1695 pregleda 0 komentar(a)
Merkel na presu, Foto: AP
Merkel na presu, Foto: AP
Ažurirano: 18.05.2020. 19:24h

Njemačka i Francuska se žele zajednički boriti s posljedicama ekonomske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, a u tu svrhu je predviđen fond u visini od 500 milijardi eura, saopštili su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron.

"Koronakriza iziskuje vanredno i jedinstveno ulaganje napora, a Njemačka i Francuska su na to spremne", rekla je njemačka kancelarka Merkel na konferenciji za medije u Berlinu nakon sastanka preko video-veze s francuskim predsjednikom Makronom.

Svota od 500 milijardi eura bi bila izdvojena dodatno uz postojeći dugoročni finansijski plan Evropske unije i bila bi isplaćivana zemljama članicama koje su posebno pogođene pandemijom koronavirusa, prenosi Hina.

"Evropa će savladati ovu krizu"

Pritom se, kako je naglašeno, radi o finansijskoj pomoći, a ne kreditu. Evropska komisija bi ovu svotu trebalo da finansira preko zajedničkih obaveznica.

Ovaj zajednički fond bi trebalo da se, kako je naglasila Merkel, "smiono, privremeno i ciljano" bori za izlazak evropske privrede iz recesije.

"Naš cilj je jasan. Evropa će savladati ovu krizu i mi ćemo iz nje izaći ojačani", rekla je Merkel.

I Merkel i Makron su naglasili kako Evropska unija u ovoj vanrednoj situaciji mora posezati i za vanrednim mjerama. Francuski predsjednik Makron je ukazao na potrebu pojačane nadležnosti EU i u pitanjima zdravstvene politike.

"Na početku pandemije je bilo zastoja u reakcijama Evropske unije. To se mora promijeniti", rekao je Makron. U zajedničkoj izjavi se spominje potreba zajedničkog skladištenja medicinskog materijala, kao i jačanje zajedničke proizvodnje.

Makron
Makron na presu(Foto: AP)

Njemačka kancelarka je naglasila kako bi se trenutno stanje trebalo iskoristiti za dugoročnu raspravu o budućnosti EU i promjenu ugovora kako bi se omogućila jača integracija EU. "Nacionalna država sama nema budućnosti", zaključila je Merkel.

Preporučujemo za Vas