BOLJI USLOVI

Francuska investira u obnovu bolnica, povećava plate i nagrađuje zdravstvenim radnicim

Predsjednik Makron je, štaviše, javno priznao da su francuske vlasti i državno zdravstvo u početku bili slabo pripremljeni za izbijanje tako velike epidemije
329 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Francuske, Foto: BETA/AP
Detalj iz Francuske, Foto: BETA/AP

Francuski predsjednik Emanuel Makron i ministar zdravlja Olivije Veran su saopštili da će francuska vlada "investirati u bolnice" i ljekarima i zdravstvenom osoblju državnog sektora povećati plate i dati bolje radne uslove, uključujući jednokratno od 500 do 1.500 eura onima koji su potegli najveći teret u epidemiji koronavirusa.

Belgijska premijerka Sofi Vilmes je istovremeno umjesto  "vatrenog krštenja"  u prvoj posjeti briselskoj bolnici Sen-Pjer doživjela pravo "ledeno krštenje", jer su je ljekari i bolničko osoblje dočekali ćutnjom i okrenuti leđima u znak velikog nezadovoljstva položajem i teškim uslovima pod kojima rade u liječenju oboljelih od koronavirusa, i to uz vladin dekret radne obaveze.

Predsjednik Makron je, štaviše, javno priznao da su francuske vlasti i državno zdravstvo u početku bili slabo pripremljeni za izbijanje tako velike epidemije.

A to je samo potvrdilo uvjerenje javnosti, a posebno ljekara i zdravstvenog osoblja u skoro cijeloj Evropskoj uniji, da je manje ili više državno zdravstvo, naročito bolnice politikom "ukidanja kreveta", jednostavno bilo stavljeno na žrtvenik kresanja javnih troškova, privatizacije i neoliberalnog modela apsolutne vladavine "tržišta koje sve rješava".

Bogate zemlje Evropske unije, uz neke izuzetke, nisu imale ni izdaleka potrebna sredstva za zaštitu od epidemija, čak ni lijekove za bolesnike na respiratorima, pa se ispostavilo da su "ukidanje države" i neoliberalna delokalizacija proizvodnje u zemlje jeftine radne snage i ogromnih poreskih olakšica doveli do toga da se većina lijekova, maske i respiratori proizvode mahom u Kini ili Indiji.

Otud su se na udaru zaraze koronavirusa odmah najviše našli nezaštićeni ljekari, bolničari i zdravstveno osoblje, čije su plate u državnim bolnicama i domovima zdravlja takve da oni često privatno ili, naročito bolničari i medicinske sestre, "na crno" rade i izvan radnog vremena.

To sve su francuskom predsjedniku Makroni neuvijeno rekli ljekari, a posebno bolničarke u pariskoj bolnici Pitije-Salpetrijer, koju je on posjetio i rekao da će država "investirati" u  javno zdravstvo, koje jedino spasava narod od epidemije, i prekinuti sa "guranjem zdravstva u siromaštvo".

U inače vrlo uglednoj bolnici Sen-Pjer u Briselu su predsednici vlade Sofiji Vilmes ljekari i bolničari rekli da su uslovi rada u epidemiji strašno teški, da na početku nisu imali zaštitu, da se radi danonoćno i da je veliki broj osoblja  pod stalnim velikim stresom, a vrednovanje takvog rada je ispod svake granice dostojne čovjeka i stručnjaka.

Premijerka je čvrsto obećala da će sve biti temeljito razmotreno i učinjeno sve da se stanje popravi jer situacija u zemlji i dalje to hitno nalaže zato što Belgija po broju zaraženih od koronavirusa sada ima najviše smrtnih slučajeva u svijetu.

Vlasti su ipak donekle umanjile stroge zabrane zbog epidemije, ali Belgija sa 11 miliona stanovnika je, po poslednjim podacima, imala 55 hiljada zarazzenih ljudi i devet hiljada preminulih.

Francuski ministar zdravlja Veran je, odmah poslije izjave predsjednika Makrona da se više neće dopustiti da "zdravstvo siromaši", saopštio da će u idući budžet biti ugrađeno sve što treba za osjetno poboljšanje stanja državnih bolnica i zdravstenog osoblja, uz povećanje plata i promjenu radnih propisa tako da oni koji to žele mogu da više rade i više zarade…a farmaceutskoj industriji će biti naloženo da u Francuskoj pravi sve bitne lijekove.