AUTOMOBILSKA INDUSTRIJA ČINI 6,2% ITALIJANSKOG BDP-A

Italija će pomoći Fiat-Krajsleru uz određene uslove

Premijer Đuzepe Konte kazao da Fiat-Krajsler uprkos tome što je registrovan u Holandiji može tražiti državne garancije za kredite jer u Italiji zapošljava više hiljada radnika
357 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters, Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters, Reuters
Ažurirano: 19.05.2020. 12:20h

Proizvođač automobila Fiat-Krajsler može dobiti pomoć italijanske države u korona krizi jer otvara radna mjesta, ali mora povećati ulaganja i zadržati proizvodnju u Italiji, poručili su italijanski zvaničnici.

Italijansko-američki automobilski div Fiat-Krajsler objavio je prošle subote da pregovara s italijanskom bankom Intesom Sanpaolo o trogodišnjoj kreditnoj liniji ukupne vrijednosti 6,3 milijarde eura koja bi se koristila isključivo za finansiranje poslovanja u Italiji, prenosi Hina.

Potvrdili su takođe da s vladom u Rimu razgovaraju o državnim garancijama za tu kreditnu liniju.

Automobilska industrija čini 6,2 posto italijanskog BDP-a

Premijer Đuzepe Konte kazao je u subotu da Fiat-Krajsler uprkos tome što je registrovan u Holandiji može tražiti državne garancije za kredite jer u Italiji zapošljava više hiljada radnika.

Kompanija u Italiji ima nekoliko fabrika i centara za istraživanje i razvoj u kojima radi oko 55 hiljada radnika. Iz kompanije podsjećaju da dodatnih 200 hiljada radnika u Italiji zapošljavaju dobavljači automobilskih dijelova, a 120 hiljada radnika auto-saloni i uslužna poduzeća.

Automobilska industrija čini 6,2 posto italijanskog BDP-a, naglašavaju u kompaniji.

Fiat-Krajsler može dobiti garancije od države, ali uz određene uslove

Italijanski ministar ekonomije Roberto Gualtieri kazao je juče da Fiat-Krajsler može dobiti garancije ako ojača ulaganja i nastoji zadržati proizvodnju u Italiji.

"Zatražili smo dodatne garancije, povrh ionako strogih uslova (za takve kredite): sva planirana ulaganja moraju biti potvrđena pa i ojačana... i rekli smo ne prebacivanju proizvodnje (u inostranstvo), kazao je Gualtieri u televizijskom intervjuu.

Njegova zamjenica Laura Casteli potvrdila je u danas objavljenom intervjuu da Rim razmatra pomoć autoindustriji. 

„Automobilska industrija zajedno s povezanim aktivnostima bez sumnje ima značajan udio u BDP-u i ispravno je podupirati one koji u Italiji stvaraju radna mjesta. Razmišljamo o tome", rekla je Castelli u intervjuu za dnevni list Il Mesađero..

Epidemija koronavirusa posebno je teško pogodila Italiju, zakočivši paralelno narudžbine novih vozila i prisilivši proizvođače automobila na obustavu velikog dijela proizvodnje.

"Kriza bi takođe trebala otvoriti kompanije prema novim tržištima i novim razvojnim modelima i podupirati transformaciju poslovanja", poručila je Casteli.

Preporučujemo za Vas