njemačke obaveštajne službe

Ustavni sud Njemačke: BND neustavno masovno prikupljao podatake iz inostranstva

Prema podnosiocima žalbe Ustavnom sudu, novinari i njihovi izvori koji rade u autoritarnim režimima nisu bili dovoljno zaštićeni, dok takvo nadgledanje nije moguće na teritoriji Njemačke
735 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Ustavni sud Njemačke presudio je danas da je neustavno masovno prikupljanje podataka u inostranstvu, što su radile njemačke obaveštajne službe (BND), a zakonodavcima je ostavljen rok do kraja 2021. godine da osiguraju više zaštitnih mjera.

Prema odluci suda, BND je "dužan da poštuje osnovna prava", uključujući i prilikom praćenja komunikacija stranih državljana izvan Njemačke.

Međutim, trenutni pravni okvir ovih službi "krši osnovno pravo na tajnost telekomunikacija", kao i "slobodu štampe", oba prava koja su zagarantovana njemačkim ustavom.

Kako se navodi, "u principu, nije zabranjeno u potpunosti praćenje podataka u inostranstvu, ali se zahtijeva da ono bude ograničeno, odnosno da nadgledanje bude povezano sa specifičnim ciljevima i da predvidi zaštitne mjere, na primjer za novinare i advokate".

Ta ograničenja se istovremeno odnose na prikupljanje podataka koje koriste njemačke vlasti, ali i na "saradnju sa stranim obaveštajnim službama", precizirale su sudije.

Više organizacija za zaštitu građanskih sloboda, uključujući i Reportere bez granica, kritikovalo je njemački zakon iz 2016. o strateškom praćenju telekomunikacija u inostranstvu.

Prema podnosiocima žalbe Ustavnom sudu, novinari i njihovi izvori koji rade u autoritarnim režimima nisu bili dovoljno zaštićeni, dok takvo nadgledanje nije moguće na teritoriji Njemačke.

Sud je takođe ocijenio da se prava građana "protiv nadgledanja telekomunikacija" primenjuju i na "strance u inostranstvu".

"Velika pobjeda je što njemačke vlasti ne mogu da se oslobode svojih ustavnih veza u inostranstvu i preduzimaju mjere", navela je Nora Markard iz udruženja Freiheitsrechte.org, koje je podnijelo žalbu Ustavnom sudu.

Preporučujemo za Vas