većina umrlih starija od 70 godina

Šta ne valja u švedskim domovima za stare?

"Nismo zaštitili najranjivije, posebno starije, uprkos našim najboljim namjerama", rekao je premijer Stefan Löfven prošle sedmice.
619 pregleda 0 komentar(a)
Švedska, Foto: Beta/AP, Beta/AP
Švedska, Foto: Beta/AP, Beta/AP

Više od pola žrtava novog koronavirusa u Švedskoj umrlo je u domovima za stare. Neki zdravstveni radnici vjeruju da je neodlučnost tih domova o slanju svojih štićenika u bolnice ono što je uzrokovalo gubitak života, prenosi Index.hr.

Jedan od takvih slučajeva je i onaj Reze Sedghija koji nije bio kod doktora prije nego što je umro od koronavirusa u domu za stare u sjevernom Stokholmu.

Sestra mu je dala injekciju morfijuma nekoliko sati prije nego što je preminuo, ali nije dobio kiseonik i niko od radnika nije zvao Hitnu.

"Nikog nije bilo tamo i umro je sam. To nije pošteno", rekla je za BBC , Lili Sedghi, kći preminulog muškarca.

Do sada je u Švedskoj preminulo 3698 osoba, a većina ih je starija od 70 godina. Švedska je na početku pandemije napomenula kako je glavni cilj zaštita rizičnih kategorija u koju spadaju i stariji, ali sada u vladi i sami priznaju da nisu uspjeli u tome.

"Nismo zaštitili najranjivije, posebno starije, uprkos našim najboljim namjerama", rekao je premijer Stefan Löfven prošle sedmice.

"Rečeno nam je da ne šaljemo nikoga u bolnicu"

Švedska je zabranila posjete domovima od 31. marta, a većinom su se borili taktikom imuniteta krda bez jakih restrikcija kao ostatak evropskih država.

Uz to, sve više zdravstvenih radnika izrazilo je zabrinutost zbog kasnog slanja zaštitne opreme u domove i nedovoljno čestog slanja oboljelih štićenika u bolnice.

"Rekli su nam da ne šaljemo nikoga u bolnicu pa makar se radilo o 65-godišnjaku koji još ima godine života ispred sebe. Rekli su nam da ih ne šaljemo", kaže Latifa Löfvenberg, sestra koja je radila u nekoliko domova na sjeveru Stokholma.

"Neki su mogli provesti još godine života sa svojim voljenima, ali nisu imali priliku jer nikada nisu došli u bolnicu", nadodala je Löfvenberg.

Sada radi u velikoj bolnici u istom gradu i kaže kako im dolaze većinom mlađi pacijenti. Još jedan zdravstveni radnik u Stokholmu, koji je htio ostati anoniman, rekao je BBC-u kako u bolnici nisu dobili nijedan poziv iz nekog doma za stare tokom ove pandemije.

Državne smjernice

Švedska nalaže kako se stariji pacijenti, bilo u privatnim ili državnim domovima, ne bi trebali automatski voditi u bolnicu na liječenje.

Umjesto toga odgovornost ide na radnike koji trebaju procijeniti benefit odlaska u bolnicu, odnosno kolika je šansa da se stariji bolesnik u bolnici ili na putu do bolnice zarazi koronavirusom. Takođe trebaju razmotriti koliko će takav odlazak uticati na komfor i osjećaj sigurnosti bolesnika.

Kako ostale zemlje prioritiziraju pacijente?

Velika Britanija vjeruje da je zaštita za oboljele od covida-19 dostupna svima, bez obzira na starost ili nivo bolesti.

Njemačka tvrdi kako je svaki pacijent sa simptomima novog koronavirusa pregledan kod doktora i da nema nijednog pacijenta koji nije dobio njegu koja mu je bila potrebna. U nekim su slučajevima svi štićenici domova bili prebačeni u bolnice, a neki domovi su posjedovali hitne doze kiseonika za svoje štićenike.

Danci kažu kako su svi pacijenti kojima je trebao kiseonik poslani u bolnicu. To bi se moglo promijeniti dođe li do nedostatka respiratora, ali dodaju kako starost neće određivati buduće smjernice.

Preporučujemo za Vas