Pregovori treba da se nastave 1. juna

London pozvao EU da preispita svoje predloge o vezama nakon Bregzita

Pet dana poslije završetka treće runde razgovora, održane virtuelno, bez postizanja nekog napretka, britanski pregovarač Dejvid Frost danas je uputio strogo pismo svom evropskom kolegi Mišelu Barnijeu
561 pregleda 0 komentar(a)
Frost i Barnije, Foto: AP
Frost i Barnije, Foto: AP

Velika Britanija pozvala je danas Evropsku uniju da preispita svoje predloge ako želi da postigne dogovor o odnosima poslije Bregzita do kraja godine.

Pet dana poslije završetka treće runde razgovora, održane virtuelno, bez postizanja nekog napretka, britanski pregovarač Dejvid Frost danas je uputio strogo pismo svom evropskom kolegi Mišelu Barnijeu.

"Ono što se nudi u pregovorima nije ravnopravan odnos slobodne trgovine između bliskih ekonomskih partnera već sporazum relativno slabog kvaliteta, uz nadzor EU bez presedana naših zakona i naših institucija", napisao je Dejvid Frost.

"Nadam se da će u nedjeljama koje dolaze EU ponovo razmisliti o svojim predlozima o načinu koji će omogućiti da nađemo brzo i konstruktivno rješenje", dodao je on.

On je rekao da EU insistira na dodatnim odredbama, neujednačenim i bez presedana u čitavom nizu oblasti kao preduslov za sporazum.

Pregovori treba da se nastave 1. juna, a eventualni zahtjev za produženje perioda predviđenog za dolazak do dogovora, a to je kraj 2020. godine, mora da bude upućen prije 1. jula.

Britanski premijer Boris Džonson, koji je pobijedio na izborima uz obećanje da će ostvariti Bregzit 31. januara, kategorički odbacuje mogućnost produžetka pregovora dalje od kraja ove godine čak i uz rizik da se ne postigne sporazum što bi moglo da bude razorno za britansku privredu već teško pogođenu krizom koronavirusa.

"EU u suštini hoće da mi poštujemo pravila njihovog kluba iako nismo više članovi, žele da imaju isti pristup našim ribarskim zonama kao što sada imaju, a da istovremeno ograniče naš pristup njihovim tržištima", rekao je danas ministar Majkl Gouv.

Da bi se olakšali pregovori, u Britaniji je danas objavljen pravni predlog koji zajedno sa nacrtom sporazuma sa EU predstavlja osnovu pregovora.

Glavni pregovarač EU Mišel Barnije je pozdravio to objavljivanje i istakao značaj transparentnosti u pregovorima, podsjećajući da je EU objavila svoje predloge prije dva mjeseca.

U narednom krugu pregovora treba da ostvarimo opipljiv napredak u svim oblastima, a posebno oko garancija o ravnopravnoj konkurenciji na socijalnom, ekološkom i fiskalnom planu, rekao je Barnije.