Moravjecki pozvao naučnike da istraže koliko je zaista Poljaka ubijalo Jevreje

Poljski premijer izjavio je da Poljska mora da razjasni svoj ugao gledanja jer su drugi decenijama navikli da joj pripisuju tuđe zločine a da je put preko zakona i zatvorskih kazni za klevetu dobar put jer u mnogim zemljama u zakonu postoji krivično djelo laži o Holokaustu
56 pregleda 0 komentar(a)
Mateuš Moravjecki, Foto: Reuters
Mateuš Moravjecki, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2018. 09:43h

Poljski premijer Mateuš Moravjecki obećao je da su moguće izmjene u zakonu koji prijetnjom zatvora štiti Poljsku državu i Poljake kao narod od kleveta da su bili saučesnici Hitlerove Njemačke u Holokaustu i čak je u intervjuu njemačkom listu Velt pozvao naučnike da istražuju te slučajeve kada su Jevreje pljačkali i ubijali pojedini Poljaci.

"Istina je da su u stravičnim uslovima kakvi su bili u okupiranoj Poljskoj bile stotine i hiljade ljudi koji su vršili zločine, izručujući Jevreje. Naravno da će o tome moći da se piše. I ne samo o tome. Iz debate sam izvukao zaključak da je potrebno da se pokrenu zajednički (poljsko-izraelski) naučni projekti, da se razjasni koliko je bilo takvih ljudi", kazao je Moravjecki u intervjuu koji u cjelosti objavljuje danas i poljski dnevnik Gazeta viborča.

Poljski premijer izjavio je da Poljska mora da razjasni svoj ugao gledanja jer su drugi decenijama navikli da joj pripisuju tuđe zločine a da je put preko zakona i zatvorskih kazni za klevetu dobar put jer u mnogim zemljama u zakonu postoji krivično djelo laži o Holokaustu.

"Laž o Holokaustu kažnjava se u mnogim zemljama. Idemo tim putem. Predsjednik Andžej Duda potpisao je zakon i odmah zatražio mišljenje Ustavnog suda, znači može da se mijenja", kazao je Moravjecki.

Zbog zločina Poljaka pojedinaca nad Jevrejima i pogroma, kojih je bilo i poslije rata, 1946. godine u gradu Kjelce, Izrael, SAD i jevrejske organizacije protumačile su izmjene zakona o IPN-u kao pokušaj da se spriječe svjedočenja preživjelih iz Holokausta da su se krijući se od nacista plašili isto tako i susjeda Poljaka da ih ne opljačkaju, ne izruče Njemcima ili sami ne ubiju.

"Ne smije da se gubi iz vida situacija u Poljskoj koju je okupirala Njemačka. Sigurno znate za češko selo Lidice, spaljeno 1942. godine u kojoj su pobijene stotine žitelja. U Poljskoj je bilo 800 takvih sela a njihova imena niko ni ne zna", rekao je Moravjecki.

Poljski premijer podsjetio je da je Poljska zbog rata i njemačke okupacije i kasnije komunističkog razdoblja koje je uslijedilo izgubila 50 godina svoje istorije.

"Moramo da kažemo istinu o tim vremenima i Evropa mora da je čuje", rekao je Moravjecki.

Bonus video: