Estonija počela testirati imunološke pasoše

Mnoge zemlje i poslodavci žure s razvojem aplikacija za pronalazak kontakata oboljelih od virusa.
511 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Estonija je počela s testiranjem jednog od prvih imunoloških pasoša, koji je osmislio tim koji uključuje i osnivače globalnih start-ap kompanija Transferwise i Bolt, zbog sigurnijeg povratka na radna mjesta poslije krantina uzrokovanog koronavirusom.

Imunološki pasoš skuplja podatke i omogućava ljudima da dijele svoj imunološki status s trećom osobom, poput poslodavca, koristeći privremeni QR-kod koji se generiše nakon digitalne provjere identiteta.

"Imunološki pasoš treba da umanji strahove i stilumiše društva širem svijeta da usljed pandemije nastave sa svojim životima", rekao je Taavet Hinrikus, osnivač Transferwisea i član nevladine organizacije Back to Work koja je razvila pasoš.

Mnoge zemlje i poslodavci žure s razvojem aplikacija za pronalazak kontakata oboljelih od virusa.

Uz tehnološke preduzetnike, Back to Work uključuje lokalne medicinske stručnjake i državne službenike. Hoteli lanca Radisson i proizvođač hrane PRFoods među prvim su prodavnicama koje su počele s testiranjem pasoša.

"Tražimo svako rješenje da vratimo svoje zaposlenike nazad na posao i goste u svoje hotele", rekao je Kaido Ojaperv, CEO hotela Radisson Blu Sky u Tallinnu.

Estonija, koja dosad ima zabilježena 64 smrtna slučaja od kovida-19 i 1791 slučaj zaraze, počela je tokom maja da ublažava mjere karantina, te je otvorila granice s Litvanijom stvorivši prvi "putnički balon" unutar Evropske unije.

Bonus video: