Njemačka brani snadbjevače zdravstva od investitora izvan Evrope

"Obezbjeđujemo da država bude informisana i da može da preispita kritične kupovine firmi u sektoru zdravstva", rekao je ministar ekonomije.
451 pregleda 0 komentar(a)
njemačka vlada, vlada njemačke, Foto: Shutterstock
njemačka vlada, vlada njemačke, Foto: Shutterstock

Njemačka će preduzeća koja snabdevaju zdravstvo, bolje štititi od apetitita vanevropskih investitora, saopštilo je danas Ministarstvo ekonomije jer je pandemija otkrila probleme u snadbijevanju.

Ukazom se predviđa obavezno obavještavanje države kada strani investitor kupuje više od 10 odsto kapitala neke firme koja proizvodi vakcine, ljekove, zaštitnu opremu ili medicinske uređaje, saopštilo je Ministarstvo.

"Kriza s koronavirusom je pokazala značaj medicinskog znanja i proizvodnje u Njemačkoj i Evropi," rekao je ministar Peter Altmajer.

Uredbom se na zdravstvo proširuje obaveza prijavljivanja većih stranih investicija koja od ranije važi za druge sektore.

"Obezbjeđujemo da država bude informisana i da može da preispita kritične kupovine firmi u sektoru zdravstva", rekao je ministar.

Njemačka, kao i Evropa uopšte, sve više jača zaštitu od strane kupovine svojih strateških firmi. Berlin strahuje da bi strane grupe koje tragaju za dobrim prilikama, mogle iskoristiti pandemiju koja je oslabila evropsku privredu.

Evropska komisija je već pozvala 27 zemalja članica Unije da se zaštite od toga.

Bonus video: