Rudnik zapošljava gotovo 6.000 ljudi

Vojska u Rusiji poslata u veliki rudnik zlata, žarište koronavirusa

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da se završava postavljanje šatorskog kampa za stavljanje u 14-odnevni karantin do 2.000 zaposlenih u rudniku Olimpijada, u regionu Krasnojarsk u istočnom Sibiru
2973 pregleda 0 komentar(a)
Rusija, Foto: BETA/AP
Rusija, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 21.05.2020. 12:55h

Ruska vojska poslata je u Sibir da zaustavi širenje novog koronavirusa u žarištu koje se pojavilo u najvećem rudniku zlata u zemlji, gdje je, prema preliminarnim testovima, zaraženo najmanje 400 radnika.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da se završava postavljanje šatorskog kampa za stavljanje u 14-odnevni karantin do 2.000 zaposlenih u rudniku Olimpijada, u regionu Krasnojarsk u istočnom Sibiru.

Kamp u selu u središtu tajge treba da prihvati zaposlene koji su bili u kontaktu sa osobama testiranim pozitivno na virus ili koji su bili u rizičnoj zoni, navodi se u saopštenju.

Vojska je ranije ove nedelje javila da je postavila mobilnu bolnicu za prihvat oboljelih.

Vlasti u regionu Krasnojarsk su u ponedeljak održale krizni sastanak o situaciji u tom rudniku, gdje su prvi slučajevi Kovida-19 zabiljeleženi početkom maja

Privremene bolnice otvorene su na više mjesta, posebno u sportskoj dvorani i smeštaju zaposlenih, navele su lokalne vlasti.

Rudnik koji je u vlasništvu ruske firme Poljus (Polyus) zapošljava gotovo 6.000 ljudi. Generalni direktor Pavel Gračev u ponedeljak je rekao da je 866 zaposlenih bilo pozitivno na virus u prvim testovima. Ruska sanitarna agencija Rospotrebnazor javila je da je u drugom testiranju potvrđeno da je zaraženo najmanje 400 od tih radnika.

Direktor je rekao da rudnik nastavlja da radi redovno i da svi zaposleni koji nisu u karantinu "nastavljaju da ispunjavaju svoje obaveze".

Prema najnovijem zvaničnom bilansu u Rusiji je zaraženo koronavirusom 317.554 ljudi a 3.099 je umrlo, čime je ona druga zemlja u svijetu po broju zaraženih posle SAD.