i premijer na presu

Još 118 mrtvih u Britaniji, Džonson brani savjetnika

Kamings pod pritiskom javnosti da podnese ostavku zbog putovanja
704 pregleda 0 komentar(a)
Kamings, Foto: AP
Kamings, Foto: AP
Ažurirano: 24.05.2020. 20:57h

U Ujedinjenom Kraljevstvu je od posljedica zaraze koronavirusom, tokom posljednja 24 sata preminulo još 118 ljudi. Ukupan broj preminulih sada je 36.793.

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da neće smijeniti svog najbližeg saradnika Dominika Kamingsa zbog kršenja pravila zabrane kretanja tokom pandemije koronavirusa.

Kamings, zaslužan za uvođenje oštrih ograničenja radi suzbijanja novog koronavirusa, našao se na udaru kritika pošto je vozio do kuće svojih roditelja na sjeveroistoku Engleske dok je bio zaražen tim virusom.

Džonson je danas rekao da se Kamings ponašao "odgovorno, legalno i s integritetom" kada je krajem marta išao 400 kilometara od Londona do Darama (Durham), sa ženom i sinom.

Prema pravilima zabrane kretanja, uvedene 23. marta, ljudi nisu smjeli da napuštaju domove, osim radi neophodnih stvari i vježbanja, dok su svi sa simptomima koronavirusa morali u potpunosti da se izoluju.

Kamings je rekao da je išao do roditelja jer je želio da brinu o njegovom četvorogodišnjem sinu, pošto je njegova žena imala simptome zaraze koronavirusom i pošto je za sebe, pokazaće se ispravno, mislio da je takođe zaražen.

Džonson je naveo da je njegov savjetnik "slijedio instinkte svakog oca i svakog roditelja" i da zbog "posebnih potreba brige o djetetu nije imao alternativu".

Dodao je da su Kamings, njegova žena i sin poštovali pravila četrnaestodnevne samoizolacije kada su došli u Daram.

Međutim, kritičari vlade izrazili su gnjev što je Kamings prekršio stroga pravila zbog kojih Britanci dva mjeseca nisu smjeli da posjete starije rođake, da ohrabre prijatelje koji su umirali ni da prisustvuju sahranama bliskih ljudi.

Opoziciona Laburistička partija zatražila je otvaranje hitne istrage, a njen novi lider Kir Starmer ocijenio je da je Džonsonova odbrana Kamingsa "uvreda za žrtve britanskog naroda".

"Potezi premijera su podrili povjerenje u njegove poruke u vezi s javnim zdravljem u ovom kritičnom trenutku", rekao je Starmer.

Ministri u britanskoj vladi negirali su tvrdnje da je Kamings 19. aprila ponovo primijećen u Daramu, pošto se oporavio i vratio u London na posao.

Oni međutim nisu ni potvrdili ni negirali navode da je Kamings 12. aprila posjetio oblast udaljenu 50 kilometara od Darama.

Preporučujemo za Vas