Protesti u Bjelorusiji zbog odluke Lukašenka da se bori za šesti mandat

Mnogi učesnici današnjih demonstracija, najmasovnijih ove godine u Minsku, nosili su papuče, simbolično se odazvavši na poziv lidera protesta Sergeja Tihanovskog da "smrskaju bubašvabu"
1145 pregleda 3 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Beta/AP
Sa protesta, Foto: Beta/AP

Oko 1.000 demonstranata protestovalo je danas u Minsku zbog odluke autoritarnog predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka da se na predstojećim izborima kandiduje za novi mandat.

Mnogi učesnici današnjih demonstracija, najmasovnijih ove godine u Minsku, nosili su papuče, simbolično se odazvavši na poziv lidera protesta Sergeja Tihanovskog da "smrskaju bubašvabu".

Policija, koja je ranije često razbijala antivladine proteste, danas nije ometala demonstrante.

Lukašenko, poznat po gušenju opozicije i nezavisnih medija tokom 26-godišnje vladavine, na predsjedničkim izborima 9. avgusta boriće se za šesti mandat na čelu države.

Mnogi demonstranti danas su nosili zaštitne maske, suprotno stavu Lukašenka da zabrinutost zbog koronavirusa predstavlja "psihozu".

Bjelorusija je do sada prijavila da je zaraza koronavirusa potvrđena kod više od 36.000 osoba, što je 75 odsto više nego u susjednoj Ukrajini koja ima četiri puta više stanovnika.

Bonus video: