Merkel želi zadržati osnovne restriktivne mjere do početka jula

U saveznim pokrajinama Hessen i Donja Saska je posljednjih dana na lokalnim nivoima dolazilo do naglog izbijanja zaraze.
622 pregleda 0 komentar(a)
Merkel, Foto: AP, AP
Merkel, Foto: AP, AP

Njemačka kancelarka Angela Merkel uprkos otporu nekih saveznih pokrajina istrajava na zadržavanju osnovnih mjera sprečavanja širenja zaraze koronavirusa i nakon 5. juna, saopšteno je juče, piše Hina.

"Osnovne mjere poput održavanja razmaka, ograničenja kontakata i higijenskih pravila moraju ostati i nakon 5. juna", rekao je portparol njemačke vlade, Stefan Sajbert.

To proizlazi iz prijedloga savezne vlade koji služi kao podloga za razgovore s predstavnicima saveznih pokrajina. Vlada, prema tom prijedlogu, preporučuje produženje ovih osnovnih mjera najmanje do 5. juna.

Sajbert je objasnio kako Helge Braun, šef kancelarskog kabineta, zadužen za koordinaciju u kriznim slučajevima, trenutno raspravlja s predstavnicima saveznih pokrajina o daljnjim mjerama u borbi protiv širenja bolesti kovid-19.

Moguća regionalizacija mjera?

Savezne pokrajine Tirinška i Saska su najavile da nakon 5. juna žele ukinuti osnovne mjere.

Premijer savezne pokrajine Tirinške, Bodo Ramelow, je rekao kako će svojoj vladi predložiti prelaz na regionalizaciju mjera tj. zadržavanje mjera samo u onim dijelovima zemlje u kojima će broj novih zaraza u roku jedne nedjelje preći brojku od 35 novozaraženih na 100.000 stanovnika.

Vlada savezne pokrajine Saska je najavila povratak normalnim uslovima života s izuzecima u slučaju povratka zaraze.

Predstavnici ostalih saveznih pokrajina žestoko su kritikovali planove ovih istočnih saveznih pokrajina u kojima je za sada broj zaraženih koronavirusom mnogo niži nego na zapadu Njemačke.

Tražiće da se zadrže temeljne mjere u svim pokrajinama

Stefan Sajbert je naglasio kako će vlada insistirati na zadržavanju temeljnih mjera u svih 16 saveznih pokrajina.

"Mi želimo napredak koji bismo ostvarili zajednički, a ne da ga sad dovodimo u opasnost", rekao je Sajbert na redovnoj vladinoj konferenciji za novinare.

U saveznim pokrajinama Hessen i Donja Saska je posljednjih dana na lokalnim nivoima dolazilo do naglog izbijanja zaraze.

U Frankfurtu se 107 osoba zarazilo na jednoj misi, a u Donjoj Saskoj je protiv vlasnika jednog restorana u kojem se zarazilo 14 osoba pokrenut prekršajni postupak.

Bonus video: