Evropske zemlje počinju otvarati granice

Gardijan je napravio popis i trenutno stanje uslova za putovanje za evropske zemlje.
4556 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Zemlje širem Evrope počele su s ublažavanjem mjera restrikcije koje se tiču putovanja i granica, te se pripremaju za povratak domaćih i stranih gostiju, piše Gardija, a prenosi Index.hr.

Putovanja između zemalja mogla bi se odvijati između onih država koje imaju sličnu epidemiološku situaciju. Estonija, Litva i Latvija tako su već stvorile “putnički balon” te su otvorile međusobne granice. Gardijan je napravio popis i trenutno stanje uslova za putovanje za evropske zemlje.

Albanija

Za strane turiste granice bi se trebale otvoriti 1. juna. A tada bi se trebali otvoriti i neki hoteli, kao i plaže. Već su otvorene neke trgovine i restorani, a javni promet trebao bi se tokom sljedećeg mjeseca postepeno vraćati u normalu.

Austrija

Prvo će otvoriti granice za osobe koje dolaze iz susjednih zemalja sa sličnom epidemiološkom situacijom – Njemačkom, Švajcarskom, Lihtenštajnom, Češkom, Slovačkom i Mađarskom. Još uvijek ne funkcioniše željeznički promet između Austrije, Italije, Slovenije, Švajcarske i Češke. Do 31. maja aerodromi u Beču, Insbruku i Salzburgu biće otvoreni, ali s ograničenim prometom. Restorani i barovi su otvoreni, a hoteli će početi s radom od juna. Prilikom ulaska u zemlju potrebno je pokazati zdravstveni certifikat kojim se potvrđuje da osoba nema koronavirus. Ako osoba koja ulazi u zemlju nema taj certifikat, mora se samoizolovati 14 dana. Testiranje je moguće obaviti na aerodromu u Beču po cijeni od 190 eura.

Belgija

Belgija namjerava otvoriti vrata za strane turiste do 15. juna, a očekuje se da će konačna odluka biti donesena krajem maja. Javni prevoz radi, a putnici moraju nositi maske. Trgovine su počele raditi, muzeje će otvoriti 18. maja, a od 8. juna počeće sa radom kafići, restorani, neke turističke atrakcije, te manji događaji na otvorenom. Trenutno, svako ko ulazi u zemlju mora ići u samoizolaciju u trajanju od 14 dana.

Bugarska

Od 1. juna očekuje se da će se otvoriti granice s Grčkom i Srbijom, a nakon toga s Austrijom i Njemačkom. Otvoreni su neki hoteli i bazeni, a dopušteno je praktikovanje individualnih sportova. Otvorene su i neke tržnice, te barovi na otvorenom, a restorani će se otvoriti od 1. juna. Dozvoljeni su odlasci u planine i nacionalne parkove.

Hrvatska

Otvorene su neke granice s ograničenjem. Stranci koji imaju nekretnine, brodove ili članove bliske porodice, te turisti s rezervacijama mogu ući u zemlju. Parkovi, plaže, trgovine, muzeji, hoteli, restorani i barovi su otvoreni, kao i dio javnog prevoza. Neke od domaćih i međunarodnih avio linija takođe funkcionišu.

Kipar

U periodu od 9. juna i 13. jula planira se postupno otvaranje avio i morskih luka. Ne zna se kada će se otvoriti granice za turiste. U periodu od 21. maja do 9. juna postupno se otvaraju kafići i restorani. Otvoreni su neki hoteli, a muzeji će započeti s radom od 1. juna. Parkovi, trgovi i marine biće otvoreni od 21. juna.

Češka

Od 15. juna očekuje se otvaranje granica s Austrijom i Njemačkom. Otvorene su trgovine, restorani na otvorenom, pubovi, muzeji i druge kulturne institucije. A dozvoljena su i okupljanja do 100 ljudi. Hotel i kampovi će se otvoriti od 25. maja, a tada će ponovo početi voziti i taksiji.

Danska

Danska vlada donijeće 1. juna odluku o putovanjima, te otvaranju granica. Otvoreni su aerodromi u Kopenhagenu i Bilundu. Trgovine, parkovi i dio hotela je otvoren, a radi i javni prevoz. Restorani i barovi su otvoreni od 18. maja. Bioskopi i pozorišta otvoriće se nakon 8. juna.

Estonija, Litvanija, Letonija

Trenutno su omogućena putovanja samo između ove tri zemlje međusobno.

Finska

Još uvijek se ne zna kada će se otvoriti granice za turiste. Od 1. juna otvaraju se barovi i kulturne institucije, a trgovine i restorani su već ranije započeli s radom. No mnogi hoteli i skijališta ostaju zatvoreni.

Francuska

Od 15. juna otvoriće se granice sa Švajcarskom i Njemačkom. Trenutno svi koji ulaze u zemlju moraju u samoizolaciju u trajanju od 14 dana. Javni prevoz je profunkcionisao, a putnici koji ga koriste moraju nositi maske. Otvorene su neke trgovine, a restorani i barovi otvoriće se najranije od 1. juna. Do tada će ostati zatvoreni i većina muzeja, plaža i parkova.

Njemačka

Granice su otvorene s Luksemburgom, a od 15. juna planira se otvaranje granice sa Švajcarskom, Francuskom i Austrijom. Trenutno svi koji ulaze u zemlju moraju u samoizolaciju u trajanju od 14 dana, s izuzetkom onih koji dolaze iz Evropske unije, šengenske zone i Velike Britanije. Otvorene su prodavnice, restorani i neki hoteli. Veliki događaji poput festivala biće mogući nakon avgusta.

Grčka

Premijer Kyriakos Mitsotakis najavio je za 15. juna početak turističke sezone, no mnogi međunarodni letovi neće krenuti prije 1. jula. Trenutno svi koji ulaze u zemlju moraju u samoizolaciju u trajanju od 14 dana, no to će najvjerovatnije biti ukinuto od 15. juna, kada će se uvesti testiranja pri dolasku. Trenutno funkcioniše 50 posto domaćih letova i promet morem, a dopušteno je putovanje na ostvra. U javnom prevozu i prodavnicama je obavezno nošenje maski. Otvoreni su barovi i restorani, a tokom juna otvaraće se trgovački centri. Bioskopi, zabavni parkovi, igrališta i sportski tereni. Hoteli će početi s otvaranjem od 1. juna. Ovog ljeta najvjerovatnije neće biti većih okupljanja poput festivala.

Mađarska

Mađarska je otvorila granice s Rumunjskom, a od 15. juna otvoriće i s Austrijom, te možda Slovenijom. Obavezno je nošenje maski u prodavnicama kao i u javnom prevozu. Otvoreni su i parkovi, barovi i restorani.

Island

Do 15. juna očekuje se ublažavanje mjera vezanih uz međunarodne dolaske. Prilikom ulaska u zemlju biće obavezno testiranje ili 14-dnevna samoizolacija. Stranci će takođe morati skinuti i aplikaciju za praćenje. Većina hotela, restorana, noćnih klubova, teretana i prodavnica je otvorena. Dozvoljena su i okupljanja do 200 ljudi.

Italija

Granice za strane turiste otvoriće se 3. juna. Barovi, restorani i muzeji su otvoreni. U junu će se otvoriti i neki hoteli. Pokrenut je dijelom i željeznički saobraćaj unutar zemlje. Sicilija je objavila da će subvencionirati putovanja za domaće i strane turiste jednom kad bude siguran dolazak

Luksemburg

Otvorena je granica s Njemačkom. A nošenje maski u javnom prevozu i supermarketima je obavezno.

Malta

Još uvijek se ne zna kada će se otvoriti granice za turiste. Krajem maja se očekuje otvaranje aerodroma. Trenutno svi koji dolaze u zemlju moraju u samoizolaciju u trajanju od 14 dana. Nošenje maski u javnom prevozu i supermarketima je obavezno. Otvoreni su neki restorani i prodavnice, a hoteli će otvoriti početkom juna.

Holandija

Otvorene su granice za turiste iz šengenske zone, a nakon 15. juna i za ostale. Trgovine i neki hoteli su otvoreni. Od 1. juna s radom će početi restorani i barovi na otvorenom, pozorišta, muzeji i bioskopi. Nakon 1. septembra biće dozvoljeni koncerti i festivali s više od 100 ljudi.

Norveška

Od 15. juna očekuje se da će se otvoriti granice s drugim nordijskim zemljama. Otvoreni su neki hoteli i trgovine.

Poljska

Otvaranje granica za turiste očekuje se od 13. juna. Mjere ograničenja su olabavljene od 4. maja, a još uvijek je obavezno nošenje maski na javnim prostorima.

Portugal

Ministar turizma Augusto Santos Silva rekao je 22. maja da su turisti dobrodošli. Popuštanje mjera razlikuje se od regije do regije. A javni transport u zemlji radi u ograničenom kapacitetu. Otvorene su plaže, kampovi te u smanjenom opsegu restorani i barovi.

Rumunija

Otvorena je granica s Mađarskom. Hoteli, neke trgovine, muzeji i restorani su započeli s radom.

Slovačka

Još uvijek se ne zna kada će se otvoriti granice za turiste. Trenutno svi koji dolaze u zemlju moraju u samoizolaciju u trajanju od 14 dana te najaviti dolazak 72 sata unaprijed. Javni prevoz funkcioniše. A otvorene su trgovine, tržnice, barovi, restorani, muzeji i galerije.

Slovenija

Do 1. juna se očekuje otvaranje granice s Mađarskom. Svi koji dolaze iz zemalja izvan EU moraju u samoizolaciju u trajanju od sedam dana. Otvorene su trgovine, manji hoteli, barovi i restorani na otvorenom.

Španija

Od jula će se postupno otvarati granice za međunarodne turiste, a putovanje unutar zemlje biće dozvoljeno od 22. juna. Trenutno svi koji dolaze u zemlju moraju u samoizolaciju u trajanju od 14 dana.

Švedska

Otvorene su granice za one koji dolaze iz zemalja EU i Velike Britanije, a za ostale su zatvorene do 15. juna.

Švajcarska

Od 15. juna otvaraju se granice s Njemačkom, Francuskom i Austrijom. Otvoreni su hoteli, trgovine i restorani na otvorenom.

Bonus video: