U ZNAK SJEĆANJA NA SKORO 27.000 UMRLIH

Španija: Deset dana žalosti zbog umrlih od koronavirusa

Španska vlada je za donošenje odluke o nacionalnoj žalosti čekala da mjere karantina ublaže i vlasti Madrida i Barselone, gradova najviše pogođenih pandemijom
324 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Madrida, Foto: Manu Fernandez
Detalj iz Madrida, Foto: Manu Fernandez
Ažurirano: 26.05.2020. 19:24h

Španska vlada proglasila je danas desetodnevnu nacionalnu žalost počev od sjutra, u znak sjećanja na skoro 27.000 umrlih od koronavirusa u toj zemlji.

Premijer Pedro Sančes je na Tviteru objavio da će to biti najduža nacionalna žalost od upostavljanja demokratije 1977. godine, posle skoro četiri decenije fašističke diktature Fransiska Franka.

Državne zastave će deset dana biti na pola koplja, a nije objavljeno kada će biti velika državna komemoracija, na kojoj će učestvovati i kralj Felipe Šesti.

Španska vlada je za donošenje odluke o nacionalnoj žalosti čekala da mjere karantina ublaže i vlasti Madrida i Barselone, gradova najviše pogođenih pandemijom.

Portparolka španske vlade Marija Hesus Montero rekla je da je više od 80 odsto preminulih starije od 70 godina i da su to "oni koji su pomogli da se današnja zemlja izgradi", prenosi AP.

"Oni će zauvijek ostati u našem sjećanju", kazala je Montero.

Kralj Filip VI predvodiće ceremoniju sjećanja, nakon što zemlja izađe iz karantina uvedenog prije dva i po mjeseca.

Na prozorima privatnih stanova u Španiji mogu se vidjeti državne zastave sa crnom trakom, koje predstavljaju simbol gubitka, ali i bijes zbog načina na koji se država odnosila prema pandemiji.

Španija je među evropskim zemljama s najtežim posljedicama pandemije: od njenih skoro 47 miliona stanovnika dosad su umrla 26.834, od kojih je 80 odsto bilo starije od 70 godina, a inficirano je više od 235.000.

Desničarska opozicija je više puta kritikovala vladu što nije proglasila nacionalnu žalost, na šta je premijer Sančes rekao da će sačekati da se epidemija smiri i da se okonča zabrana izlaska ljudi napolje.

U Sjedinjenim Američkim Državama, s najviše umrlih u svijetu tokom pandemije, državne zastave su bile na pola koplja od 22. do 24. maja, Italija je 31. marta priredila minut ćutanja i zastave spustila na pola koplja, a Kina 4. aprila priredila zvaničan dan žalosti.

Preporučujemo za Vas