rezultati studije do kraja mjeseca

Britanski ministar zdravlja: Remdesivir je dosad najveći korak u liječenju korone

Njegova je izjava uslijedila nakon što je Britanija već prije najavila da će taj lijek koji proizvodi fabrika Gilead Sciences dati nekim pacijentima
2430 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 26.05.2020. 20:01h

Britanskiministar zdravstva Met Henkok rekao je danas da je antivirusni lijek Remdesivir vjerovatno najznačajniji korak dosad u liječenju pacijenata oboljelih od covida-19.

"Ovo je vjerobjatno najveći korak naprijed u tretmanu koronavirusa od početka krize", rekao je on na vladinoj  konferenciji za medije.

Njegova je izjava uslijedila nakon što je Britanija već prije najavila da će taj lijek koji proizvodi fabrika Gilead Sciences dati nekim pacijentima.

Ministarstvo zdravlja  ranije je objavilo da su klinička ispitivanja širom svijeta pokazala da taj lijek skraćuje period oporavka od covida-19 za četiri dana.

"Ovo su vrlo rani koraci, ali smo odlučni podržati nauku i projekte koji obećavaju", dodao je ministar.

Vlada je rekla da će se prepisivanje lijeka temeljiti na doktorskoij procjeni o tome ko će od njega imati najviše koristi. Nije rekla koliko će pacijenata primiti lijek.

Američki nacionalni institut za zdravlje objavio je prošle sedmice  da podaci iz ispitivanja Remdesivira pokazuju da on ima najviše koristi kod pacijenata koji trebaju dodatni kiseonik,  ali ne i respirator.

Naučnici su takođe kazali da je vjerovatno da bi lijek bio učinkovitiji u kombinaciji s još nekim lijekom za liječenje covida-19 s obzirom na smrtnost uprkos korištenju Remdesivira.

Gilead je objavio da očekuje rezultate svoje studije o uticaju Remdesivira na pacijente s covidom-19 do kraja mjeseca.