IZRAZILA ŽALJENJE ŠTO SU ODNOSI SA SAD DRUGAČIJI NEGO ŠTO BI ŽELJELI

Merkel: Evropa da preuzme više odgovornosti u svijetu, Rusija napada zapadne demokratije

"Treba da učinimo vanredan napor da se izborimo sa ovim vanrednim izazovom (koronavirus) ali ja želim još više, želim da Evropska unija, posebno u vrijeme krize, pokaže svjetsku solidarnost i preuzme više odgovornosti", rekla je Merkel u obraćanju u Fondaciji Konrad Andenauer

2004 pregleda 1 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Evropu da preuzme više odgovornosti u svijetu i izrazila žaljenje što su odnosi sa SAD drugačiji nego što bi željeli, posebno po pitanju životne sredine.

"Treba da učinimo vanredan napor da se izborimo sa ovim vanrednim izazovom (koronavirus) ali ja želim još više, želim da Evropska unija, posebno u vrijeme krize, pokaže svjetsku solidarnost i preuzme više odgovornosti", rekla je Merkel u obraćanju u Fondaciji Konrad Andenauer.

Njemačka preuzima rotirajuće predsjedništvo Evropskim savjetom od 1. jula.

Merkel, koja je najavila odlazak sa funkcije 2021. godine, prikazala je u Fondaciji glavne smjernice onoga što će EU raditi do kraja godine, u jeku zdravstvene, ekonomske i socijalne krize. "Pandemija će dovesti do jačanja sukoba i postojećih problema na brojnim mjestima i prema tome će predstavljati izazov za kapacitet djelovanja Evropske unije po pitanju spoljne i bezbjednosne politike", rekla je Merkel.

"To je još više razloga da branimo vrijednosti koje nosimo unutar EU, solidarnost, demokratiju, slobodu, zaštitu dostojanstva svakog ljudskog bića", rekla je ona.

Merkel je dodala da Evropa može da izađe iz krize snažnija nego što je u nju ušla.

Govorila je nekoliko sati poslije predstavljanja u Evropskoj komisiji plana obnove od 750 milijardi eura, koji još treba da usvoje zemlje članice. Merkel je naglasila da su najvažniji partner Evrope SAD ali da je to partnerstvo drugačije nego što bi EU željela, posebno po pitanju životne sredine. Ona je ocijenila da EU ima "strateški interes" da razgovara sa Kinom uprkos sadašnjim nesuglasicama oko Hongkonga, gdje po njoj princip "jedne zemlje dva sistema" treba da se održi. Njemačko predsjedništvo takođe će se baviti odnosima sa Rusijom, rekla je Merkel. Po njenim riječima tu treba shvatiti da se u međunarodnim odnosima ne primjenjuje zakon jačeg nego snaga zakona.

Optužila je Moskvu da podržava marionetske režime u nekim djelovima istočne Ukrajine i da napada zapadne demokratije, uključujući i Njemačku hibridnim sredstvima.

Preporučujemo za Vas