Di Majo: EU će se raspasti ako vlade budu tretirale Italijane kao gubavce

Italijanski ministar je rekao da je konkurencija u turizmu jedna stvar, ali je insistirao na zdravom i pravednom evropskom odgovoru na zahtjev za ponovo otvaranje granica EU poslije jenjavanja pandemije

968 pregleda 1 komentar(a)
Di Majo, Foto: AP
Di Majo, Foto: AP

Italijanski ministar spoljnih poslova upozorava da će se Evropska unija (EU) "raspasti" ako vlade zemalja EU, za vrijeme ljetnje turističke zezone, budu tretirale Italijane kao gubavce zbog "crne liste" na kojoj su stavili Italiju kao jedan od evropskih epicentara koronavirusa.

Luiđi Di Majo objavio je danas taj status na svom Fejsbuk profilu poslije odluke Grčke da isključi Italijane, kao i državljane Španije, Britanije i drugih zemalja sa visokom stopom zaraze, sa liste stranih turista koji su dobrodošli ovog ljeta. Italijanski ministar je rekao da je konkurencija u turizmu jedna stvar, ali je insistirao na zdravom i pravednom evropskom odgovoru na zahtjev za ponovo otvaranje granica EU poslije jenjavanja pandemije. "Ako postupate drugačije i pogrešno, duh EU će se izgubiti. I Evropa će se raspasti." Di Majo je pohvalio francuskog ministra inostranih poslova Žan-Iva Le Drijana (John-Ives Le Drian), koji je u sredu prvi put posetio Italiju. Di Majo je rekao da će naredne nedelje otputovati u Nemačku, Sloveniju i Grčku, kako bi predstavio spremnost Italije da primi strane turiste. Turizam i njegove srodne privredne grane predstavljaju oko 13 odsto italijanskog BDP-a.

Bonus video: