WHO: Nema dokaza da je koronavirus oslabio

Neki vodeći italijanski ljekari ocijenili su u nedjelju da je virus znatno oslabio, pa i da više "klinički ne postoji" u toj zemlji, što je pokrenulo polemike i negodovanja stručnjaka

3510 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.06.2020. 20:47h

Nema dokaza da je novi koronavirus promijenio oblik transmisije ili da se promijenila težina bolesti koju izaziva, poručili su u ponedjeljak stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), piše portal index.hr.

"U pogledu transmisije nema promjena, u pogledu snage nema promjena", rekla je na konferenciji za medije epidemiologinja WHO-a Marija van Kerkhove.

"Najvažnije je da se sprovode mjere za smanjivanje i suzbijanje transmisije", rekla je.

Neki vodeći italijanski ljekari ocijenili su u nedjelju da je virus znatno oslabio, pa i da više "klinički ne postoji" u toj zemlji, što je pokrenulo polemike i negodovanja stručnjaka.

"Prije mjesec dana mogli smo čuti epidemiologe kako strahuju od novog talasa krajem maja i početkom juna i od ko zna koliko zauzetih mjesta na odjeljenjima intenzivne njege. U stvarnosti virus, klinički gledano, više ne postoji", tvrdio je za italijanske medije Alberto Zangrillo, načelnik odjeljenja intenzivnenjege milanske bolnice San Rafaele.

Novi koronavirus "sada bi mogao biti drugačiji, moć koju je taj virus imao prije dva mjeseca nije ista kao i danas", ocijenio je za talijansku novinsku agenciju ANSA-u Mateo Baseti, načelnik Klinike za zarazne bolesti u Đenovi. "Očito je da je danas bolest covid-19 drugačija, klinička slika i tok bolesti mnogo su blaži", istakao je Baseti.

Čelnik Nacionalnog zdravstvenog vijeća Franko Lokateli rekao je da je zbunjen Zangrillovim riječima.

"Samo pogledajte brojeve novih slučajeva svaki dan i vidjećete da virus i dalje cirkuliše Italijom", kazao je.

"Dok čekamo naučne dokaze koji potvrđuju ovu tvrdnju, pozivam one koji su uvjereni u nju da ne siju konfuziju među Talijanima", komentarisala je Zangrillove tvrdnje sekretarica ministarstva zdravlja Sandra Zampa.

Direktor prestižnog rimskog Instituta Spalanzani za zarazne bolesti Đuzepe Ipolito takođe tvrdi da nema dokaza da je virus mutirao ili izgubio na snazi, a Zangrillove tvrdnje odbacili su i naučnici sa univerziteta u Glazgovu, Notingemu i Londonu.

Italija je jedna od najteže pogođenih zemlja pandemijom covida-19. Sveukupno je u toj zemlji od zaraze koronavirusom preminulo 33,7 hiljada ljudi, što je treći najveći broj mrtvih nakon SAD-a i Velike Britanije.

Bonus video: