Ričard Grenel podnio ostavku na mjesto ambasadora SAD u Berlinu

Američki diplomata je do sada obavljao i dužnost direktora nacionalnih obavještajnih službi u Vašingtonu

1492 pregleda 1 komentar(a)
Ričard Grenel, Foto: Beta/AP
Ričard Grenel, Foto: Beta/AP

Američki ambasador u Njemačkoj, Ričard Grenel, podnio je ostavku na tu funkciju, saopštila je danas ambasada SAD u Berlinu.

"Ambasador Grenel je podnio ostavku sa funkcije 1. juna", izjavio je Frans presu portparol ambasade, Džozef Džordono-Šolc, i dodao da će do imenovanja novog ambasadora tu funkciju obavljati Robin Kvinvil, do sada Grenelova zamjenica.

Portparol je dodao da Grenel ostaje Trampov specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine.

Grenel (53), koji je bio portparol SAD pri UN, bio je ambasador u Njemačkoj od aprila 2018. godine. Njegov odlazak sa funkcije ambasadora u Berlinu se pominje već nekoliko nedjelja.

Američki diplomata je do sada obavljao i dužnost direktora nacionalnih obavještajnih službi u Vašingtonu. Senat Kongresa SAD nedavno je na tu poziciju postavio republikanskog kongresmena, Džona Retklifa.

Grenel je u oktobru 2019. godine imenovan za specijalnog izaslanika predsjednika SAD Donalda Trampa, za pregovore Srbije i Kosova.

Grenel je početkom 2020. godine izdejstvovao da predstavnici Srbije i Kosova potpišu tri pisma o namjerama, za obnovu željezničkog, avionskog i drumskog saobraćaja.

Bonus video: