potvrdila i da će otići sa čela stranke

Merkel odbacila glasine da će se kandidovati za peti mandat

Šezdesetpetogodišnja Merkel koja je postala kancelarka 2005. objavila je u oktobru 2018. da neće tražiti novi mandat, pa će na čelu njemačke vlade biti do kraja iduće godine

1082 pregleda 0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: John MacDougall/AP
Angela Merkel, Foto: John MacDougall/AP

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je odbacila nagoveštaje da bi mogla da će da se kandidauje po peti put na čelu vlade ili da se predomišlja oko obećanja da će napustiti politiku kada njenoj sadašnjoj vladi istekne mandat.

Ankete pokazuju da raste podrška njenom bloku desnog centra od početka pandemije koronavirusa, posle, kako je ocenjeno, dobrog odgovora na tu zdravstvenu krizu. Njemačka je izbjegla visoke stope smrtnosti koje su viđene durgdje u Evropi, a istovremeno je izbjegla oštre mjere izolacije primjenjene u mnogim drugim zemljama. Merkelino smireno vođstvo joj je takođe donijelo pohvale posle dvije godine u kojima je njena vladajuća koalicija obilježena unutrašnjim svađama.

Prošlog mjeseca ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, konzervativni saveznik koji se sukobio sa Merkel u prošlosti oko migrantske politike, rekao je da u poslednje vrijeme sve česće čuje priče o petom mandatu za kancelarku.

Merkel je odbacila te nagoveštaje u intervjuu danas za televiziju ZDF. Upitana da li će razmisliti da se poonovo kandiduje ona je odgovorila "Ne, ne, zaista ne". Na pritisak da kaže da li ostaje pri svojoj odluci ona je odgovorila "Vrlo čvrsto".

Šezdesetpetogodišnja Merkel koja je postala kancelarka 2005. objavila je u oktobru 2018. da neće tražiti novi mandat, pa će na čelu njemačke vlade biti do kraja iduće godine.

Za sada je nejasno ko će je zamijeniti. Ona je naslijedila čelno mjesto kancelara Anegret Kramp-Karenbauer, Hrišćansko demnokratske unije krajem 2018. i objavila je ranije ove godine da se neće kandidovati za kancelarku i da će otići sa čela stranke.

Specijalna konvencija zakazana za april da se bira njen nasljednik morala je da bude otkazana zbog krize sa koronavirusom. Sada se očekuje da će taj izbor biti napravljen na redovnoj konvenciji stranke u decembru, a dvije partije koje čine blok će kasnije vidjeti ko će se kandidovati za kancelara.

Preporučujemo za Vas