omogućiti putovanja

Evropski parlamentarac pozvao na "koordinisani evropski pristup" pri otvaranju granica

"Otvorene granice i sloboda putovanja su neka od najvećih dostignuća i jedan od najvažnijih simbola evropskog ujedinjenja", kazao je evropski parlamentarac Andreas Šider

1176 pregleda 1 komentar(a)
Andreas Šider, Foto: Evropska unija
Andreas Šider, Foto: Evropska unija

Evropski parlamentarac Andreas Šider iz Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ) pozvao je na "koordinisani evropski pristup" pri otvaranju granica uslijed pandemije koronavirusa, posebno se osvrnuvši na zemlje bivše Jugoslavije.

Prema riječima Šidera, Italija nije Lombardija, a ni Austrija nije Išgl, nego su to najteže pogođene regije koronavirusom u ovim zemljama. Stoga, kako je kazao za Kosmo, moraju se uzeti u obzir svi podaci kako bi se što brže otvorile granice i omogućila putovanja u Evropu, prenosi Klix.ba.

"Otvorene granice i sloboda putovanja su neka od najvećih dostignuća i jedan od najvažnijih simbola evropskog ujedinjenja. Zbog toga moramo otvoriti granice što je brže moguće, koordinirano i uvažavajući rizike po zdravlje. Uz to, turizam je središnja grana privrede. Moramo brzo pronaći načine da spasimo firme i radna mjesta u ovoj industriji", rekao je Šider.

Drugi gorući problem je da ljudi iz Austrije s korijenima iz bivše Jugoslavije imaju poteškoće pri povratku iz matičnih zemalja. Inicijativa koju je pokrenuo njegov partijski kolega Ahmed Husagić iz SPÖ-a usmjerena je na rješavanje ovog problema.

U skladu s ovom inicijativom i u saradnji sa udruženjima građana porijeklom iz bivše Jugoslavije zatraženo od austrijskog kancelara Sebastjiana Kurca da oslobodi 14-dnevnog karantina ljude koji se vraćaju u Austriju iz zemalja bivše Jugoslavije, što se odnosi i na Crnu Goru.

"Važno je da je građanima s korijenima iz bivše Jugoslavije nakon toliko vremena omogućimo da nespetano posjećuju svoje porodice. Vrlo je važno da vlada poduzme mjere kako bi ispunila ove zahtjeve", rekao je Ahmed Husagić.

Da li će volja Austrije da potakne EU parlamentarce da se založe za otvaranje granica sa BiH i drugim zemaljama regiona biti poziv i vlastima u BiH da otvore granice za EU građane, ostaje da vidimo.