NANIJETA OGROMNA ŠTETA ARKTIČKOM REGIONU

Putin oštro kritikovao ruskog tajkuna zbog izlivanja nafte

Putin je proglasio vanredno stanje u regionu kako bi smanjio posljedice izlivanja

1538 pregleda 1 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Ruski predsjednik Vladimir Putin kritikovao je danas milijardera vlasnika kompanije "Nornikelj", u okviru kojeg posluje Noriljsko-Tajmirska energetska kompanija, zbog nepažnje i ogromnog izlivanja dizel goriva koje je nanijelo ogromnu štetu arktičkom regionu.

Procijenjeno je da se 20.000 tona dizel goriva izlilo u reku Ambarnaja prošlog petka iz oštećenog rezervoara u elektrani u Noriljsku, 2.900 kilometara sjeveroistočno od Moskve.

Putin je proglasio vanredno stanje u regionu kako bi smanjio posljedice izlivanja.

Elektranom upravlja kompanija Noriljsk Nikl, čija su džinovska postrojenja na tom području učinila Noriljsk jednim od najzagađenijih mjesta na planeti.

Tužioci su danas naveli da je nesreću očigledno izazvalo topljenje permafrosta što je dovelo do pucanja betonskog temelja ispod rezervoara.

Na današnjem video sastanku sa ruskim ekolozima, Putin je napao vlasnika kompanije "Nornikelj" Vladimira Potanjina, rekavši da je propust njegove kompanije što nije provjerila stanje rezervoara za gorivo.

Potanjin, koji se na video sastanak uključio sa mjesta izlivanja goriva, rekao je da će njegova kompanija platiti za čišćenje koje će prema procjenama koštati 10 milijardi rubalja (oko 146 miliona dolara) i da je takođe spreman da plati novčanu kaznu za štetu koja je naneta ekosistemu.

Uz blagi osmjeh, Putin je naglasio da bi zamjena starog rezervoara za gorivo koštala mnogo manje.

"Da ste ih zamijenili na vrijeme, ne bi bilo štete za životnu sredinu i vaša kompanija ne bi morala da snosi takve troškove", rekao je Putin Potanjinu, koji je najbogatiji čovjek u Rusiji sa procijenjenim bogatstvom od 25,5 milijardi dolara prema časopisu Forbs.