PISALI URSULI FON DER LAJEN

Italija i Španija traže zajedničko otvaranje granica u EU

U pismu ističu da se otvaranje unutrašnjih granica mora se sprovodi koordinisanoi nediskriminatorski na temelju jasnih, zajedničkih i transparentnih epidemioloških kriterija

990 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Premijeri Italije i Spanije uputili su zajedničko pismo - poruku predsjednici Evropske Komisije Ursuli fon der Lejen.

Poslato je pismo sa zahtjevom da zemlje članice EU, zajednički i koordinisano otvore međusobne granice, piše italijanska novinska agencija Ansa.

“Ne tražimo nikakvo popuštanje, sve treba da je bazirano na činjenicama, ali je potrebno odagnati ideju da još uvek postoje ''zaražene'' zemlje i pokazati kako je sada moguće sigurno putovati i u Italiju i u Španiju”, pišu dva premijera.

U pismu ističu da se otvaranje unutrašnjih granica mora se sprovodi koordinisanoi nediskriminatorski na temelju jasnih, zajedničkih i transparentnih epidemioloških kriterija.

Komesar za unutrasnje poslove EU Jalva Džonson izjavila je nakon onlajn sastanka sa svojim kolegama zemalja članica da će granice unutar EU biti “sasvim otvorene do kraja juna, da će mnoge zemlje otvoriti svoje granice već 15 juna, ali neke zemlje kažu da jos niijsu spremne”, prenosi Ansa.

Italijanski ministar inostranmih poslova Luiđi Di Majo u Njemačkoj prvoj posjeti nakon pandemije, dobio je uvjerenje da će vlada u Berlinu otvoriti svoje granice prema Italiji, Švajcarska je takođe potvrdila da će granice otvoriti za 10 dana.

“Bitka za otvaranje granca” je važna jer svaka zemlja pokušava da od turizma nadoknadi dio privrednih gubitaka nastalih krizom pandemije koronavirusa.