Finska ministarka podnijela ostavku zbog obuke koju su platili građani

Katri Kulmuni, koja je vodila resor finansija, kazala da nije znala da je za njenu pripremu za javne nastupe potrošeno 50 hiljada eura

4892 pregleda 309 reakcija 8 komentar(a)
Katri Kulmuni, Foto: kaleva.fi
Katri Kulmuni, Foto: kaleva.fi

Katri Kulmuni se povlači sa funkcije ministarke finansija Finske, ali će i dalje voditi stranku, nakon što je juče priznala da je novcem poreskih obveznika finansirala obuku za javne nastupe.

Njena Stranka centra će i dalje voditi petočlanu vladajuću koaliciju, saopštila je ona.

Kulmuni je u obrazloženju navela negativnu reakciju javnosti na članak koji je u utorak objavljen u nedjeljniku Suomen Kuvalehti, u kojem se kaže da je prošla obuku o tome kako da govori u javnosti i da je ona koštala skoro 50 hiljada eura, što je plaćeno novcem poreskih obveznika.

Prema pisanju lista, njenu obuku je vodio Hari Saukoma, direktor kompanije za odnose s javnošću, po cijeni od 700 eura po satu.

Kulmuni, koja je u srijedu obećala da će vratiti novac, kazala je da do ove nedjelje nije znala koliko je novca potrošeno na njenu obuku.

“Moram da snosim političku odgovornost za to, iako nisam znala za sve kupovine u vezi sa tim slučajem i nisam ih čak ni naručila niti kupila,” kazala je. Nakon pojave medijskih izvještaja, policija i kancelar pravde, glavni pravni službenik vlade, dobili su pritužbe u vezi sa ministarkinim korištenjem državnog novca, ali nije jasno da li je njenim akcijama prekršen neki zakon ili interna pravila vlade, piše Rojters.

Kulmini (32), preuzela je kormilo stranke u septembru 2019, nakon što je vodila ministarstvo za ekonomske poslove samo tri mjeseca.

Ona je rekla da joj je bilo potrebno više samopouzdanja za govore u javnosti u svojstvu ministarke, ali se izvinila zato što se obučavala i za govor na kongresu stranke, što nema puno veze sa njenim ministarskim zadacima.

Premijerka Sana Marin, iz Socijaldemokratske stranke, objavila je na Tviteru: “Podržavam Katri u njenoj odluci, koja je sigurno bila teška... Saradnja sa Strankom centra će se nastaviti u vladi.”

Bonus video: