Stranka Angele Merkel se protivi Trampovoj odluci o povlačenju vojnika

U Njemačkoj će ostati 25.000 američkih vojnika od sadašnjih 34.500

1079 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: AP Photo
Tramp, Foto: AP Photo

Istaknuti poslanici konzervativnog bloka njemačke kancelarke Angele Merkel kritikovali su odluku američkog predsjednika Donalda Trampa da vojsci zapovjedi da povuče 9500 američkih vojnika iz Njemačke. Time će u Njemačkoj ostati 25.000 vojnika od sadašnjih 34.500.

"Planovi ponovo pokazuju da Trampova administracija zanemaruje elementarne zadatke vođstva: uključenost saveznika u procese donošenja odluka", rekao je Johan Vadeful, portparol za spoljnu politiku kluba poslanika CDU/CSU-a.

Svi partneri NATO-a imaju koristi od kohezije Saveza, a samo Rusija i Kina imaju koriti od nesloge, rekao je, dodajući: "Na to bi u Vašingtonu trebalo obratiti više pažnje."

Evropljane je takođe pozvao da se probude i bolje pozicioniraju u smislu bezbjednosne politike. Njemačko ministarstvo spoljnih poslova nije imalo komentara, prenosi Hina.

"Politički motivisana odluka"

Andreas Nik, koji je kao i Vadeful član parlamentarnog odbora za spoljnu politiku, rekao je za Dojče vele da postoje pokazatelji da "odluka nije tehnička nego čisto politički motivisana".

Jedan američki zvaničnik , koji nije želio biti imenovan, rekao je u petak da je odluka rezultat više mjeseci rada najvišeg vojnog zapovjednika, generala Marka Majlija, i da nije povezana s napetostima između Trampa i Merkel, koja je spriječila Trampov plan da ovaj mjesec organizuje sastanak grupe G7.

O mogućem povlačenju dijela američkog vojnog kontingenta iz Njemačke prvi je izvijestio Vol Strit žurnal, stavljajući taj potez u kontekst odnosa Berlina i Vašingtna, koji su često napeti za vrijeme Trampove administracije tokom Trampovog predsjedavanja.

Tramp vrši pritisak na Njemačku da poveća potrošnju za odbranu i optužuje Berlin da je "zatočenik" Rusije zbog zavisnosti od ruskih energenata.

Bonus video: