zaposleni će mjeriti temperaturu posjetiocima

Madrid otvara muzeje poslije tri mjeseca

Prado i Muzej kraljice Sofije još nisu u potpunosti otvoreni, ali su mnoga remek-djela izložena, uključujući radove Velazkveza i Goje u muzeju Prado, te Pikasovu Gerniku u Muzeju kraljice Sofije

90 pregleda 0 komentar(a)
Prado, Foto: Shuttertsock
Prado, Foto: Shuttertsock
Ažurirano: 06.06.2020. 18:25h

Stanovnici Madrida sa zaštitnim maskama stajali su u redu, održavajući razmak od dva metra, kako bi bili među prvim posjetiocima slavnih muzeja nakon što su se danas ponovno otvorili Prado i Muzej kraljice Sofije poslije gotovo tri mjeseca pauze zbog pandemije koronavirusa, prenosi portal index.hr.

Vlada je zatvorila državne muzeje 12. marta dok je zemlja bila pod karantinom.

"Stvarno sam se veselio povratku. Jako sam emotivan kada vidim kako se to vratilo u život", rekao je student Alehandro Elizalde, koji je brisao suze dok je gledao jednu od najslavnijih slika muzeja Prado - remek-djelo "Male dvorske dame" Dijega Velaskeza.

Vlada je zatvorila državne muzeje 12. marta dok je zemlja bila pod karantinom kako bi se suzbilo širenje covida-19. Restriktivne mjere postepeno se ukidaju, a u Madridu to ide dosta polako jer je bio među najgore pogođenima koronavirusom.

Prado i Muzej kraljice Sofije još nisu u potpunosti otvoreni, ali su mnoga remek-djela izložena, uključujući radove Velazkveza i Goje u muzeju Prado, te Pikasovu Gerniku u Muzeju kraljice Sofije.

Na snazi su epidemiološke mjere, uključujući fizičku distancu, smanjeni kapacitet i ulaznice s određenim vremenom posjete. Zaposleni muzeja mjere temperaturu posjetiocima koji ulaze u Prado.

Mnogi ljudi primijetili su da je jako tiho i mirno u muzejima koji su inače subotom bili prepuni posjetilaca.

"Stvarno je čudan osjećaj, ali je istovremeno dobar jer nikad nisam bila u Muzeju kraljice Sofije a da je toliko malo ljudi", rekla je Elena Vazkez.

Španija je dosad zabilježila 27.134 umrla od koronavirusa i 240.978 zaraženih. U ponedjeljak slijedi daljnje ublažavanje restriktivnih mjera u Madridu i Barseloni, kada će biti dopušteno sjedenje u barovima i restoranima, a ne samo na njihovim terasama.

U više od pola zemlje otvorit će se noćni klubovi, ali plesanje neće biti dopušteno. Vlada je predložila da se na plesne podijume postave stolovi.

Preporučujemo za Vas