Obustavljena istraga o neriješenom ubistvu bivšeg premijera Švedske Ulofa Palmea

Javni tužilac koji je vodio taj slučaj Krister Peterson izjavio je da se istraga prekida zbog toga što je glavni osumnjičeni Stig Engstrom preminuo 2000. godine

2489 pregleda 0 komentar(a)
Ubijen po izlasku iz bioskopa: Palme, Foto: AP Photo
Ubijen po izlasku iz bioskopa: Palme, Foto: AP Photo

Švedska je zvanično obustavila istragu o neriješenom ubistvu bivšeg premijera Ulofa Palmea, koji je ubijen pre 34 godine u centru Stokholma.

Javni tužilac koji je vodio taj slučaj Krister Peterson izjavio je da se istraga prekida zbog toga što je glavni osumnjičeni Stig Engstrom preminuo 2000. godine.

Palme je ubijen 28. februara 1986 godine kada je, sa suprugom Lizbet, izašao iz bioskopa. Peterson je rekao da je Engstrom bio poznat po tome što se javno protivio Palmeovoj politici, a bio je na mjestu ubistva i odmah je okvalifikovan kao mogući osumnjičeni.

"S obizom da više nije živ, ne mogu ga optužiti", rekao je Peterson na konferenciji za medije, prenosi AP.

Opis ubice koji su dali očevici odgovarao je Engstromu, mada je bilo i onih koji su tvrdili da on uopšte nije bio na tom mjestu u vremenu ubistva.

Policija je na kraju ocjenila da on nije od interesa za istragu. Lizbet Palme je kasnije identifikovala alkoholičara i narkomana Kristera Petersona kao ubicu i on je proglašen krivim i osuđen.

Ta presuda je kasnije oborena, pošto policija nije uspjela da obezbjedi nijedan dokaz protiv njega, pa je istraga nastavljena, a Peterson je umro 2004. godine.

Tokom istrage bilo je više od 100 osumnjičenih, a istraga je išla u više pravaca - od umješanosti stranih država, preko domaćih desničara, do pojedinačnog čina.

Bonus video: