Berlin potvrdio da SAD razmišljaju o smanjenju trupa u Njemačkoj

Američki dnevnik Vol strit žurnal u petak je otkrio da je presjednik SAD Donald Tramp naredio Pentagonu da smanji broj američkih vojnika u Njemačkoj na 25.000, što je smanjenje od 9.500 ljudi

633 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada njemačke vlade (Ilustracija), Foto: Shutterstock.com
Zgrada njemačke vlade (Ilustracija), Foto: Shutterstock.com

Njemačka vlada prvi put je potvrdila danas da SAD razmišljaju o smanjenju broja broj svojih vojnika raspoređenih u Njemačkoj, naglašavajući da za sada nije donijeta nikakva odluka.

"Vlada je informisana da se unutar američke administracije razmišlja o smanjenju prisustva američkih oružanih snaga u Njemačkoj. Ali po mom saznanju za sada nema definitivne odluke", rekla je portparolka vlade Ulrike Demer u Berlinu potvrđujući informacije američkih medija.

Vašington nije za sada potvrdio taj plan.

Američki dnevnik Vol strit žurnal (Wall Street Journal) u petak je otkrio, pozivajući se na anonimne izvore u vladi u Vašingtonu, da je presjednik SAD Donald Tramp naredio Pentagonu da smanji broj američkih vojnika u Njemačkoj na 25.000, što je smanjenje od 9.500 ljudi.

Takva odluka znači znantno smanjenje američkog angažovanja u evropskoj odbrani u okviru NATO.

Informacije su izazvale zabrinutost Njemačke, a već u nedelju je njemački šef diplomatije Hajko Mas naglasio da je bliska saradnja u interesu obije zemlje.

"Ako to rezultira povlačenjem dijela američkih vojnika mi ćemo to primiti k znanju. Mi cijenimo saradnju sa američkim vojnim snagama koja je u interesu naše dvije zemlje", rekao je Mas za list Bild am Zontag.

Drugi politički zvaničnici u Berlinu su bili direktniji, tako je koordinator vlade za transatlantske odnose Peter Bejer rekao da bi to bio težak udarac za nemačko-američke odnose i potencijalni rizik za bezbednost.

Trenutno oko 34.500 američkih vojnika sa porodicama živi na 21 američkoj vojnoj bazi u Njemačkoj. Broj vojnika može da dostigne 52.000 u vrijeme rotacija ili za vrijeme manevara.

Bijela kuća i Pentagon odbili su da demantuju ili potvrde informacije Vol strit žurnala.

Bonus video: