rekao da se neće žaliti na presudu

Norveška: Najmanje 21 godina zatvora ekstremisti zbog ubistva i napada na džamiju

Manshaus (22), koji je rekao da pripada neonacističkom pokretu, proglašen je krivim za ubistvo i teroristički napad u pokušaju

1659 pregleda 0 komentar(a)
Manshaus, Foto: AP Photo
Manshaus, Foto: AP Photo

Norveški sud u četvrtak je osudio desničarskog ekstremistu na 21-godišnju zatvorsku kaznu koja se može produžiti jer je zbog rasizma ubio svoju polusestru azijskog porijekla i htio "ubiti što više muslimana" u džamiji blizu Osla.

"Filip Manshaus (...) osuđen je na 21 godinu 'forvaringa'", zatvorsku kaznu koja se može produžiti na neograničeno vrijeme, presudio je sud u Asker og Baerumu, zapadno od Osla.

Manshaus (22), koji je rekao da pripada neonacističkom pokretu, proglašen je krivim za ubistvo i teroristički napad u pokušaju.

Manshaus je u crnom odijelu i bijeloj košulji mirno saslušao presudu, koju je jednoglasno donijelo sudsko vijeće, i rekao da se neće žaliti, prenosi Hina.

Desetog avgusta 2019. u neprobojnom prsluku i s kacigom na kojoj je bila postavljena kamera otvorio je vatru u islamskom centru Al Noor u Baerumu, gdje su ga svladali vjernici. U napadu niko nije teže ranjen.

"Manshaus je rekao da je htio ne samo ubiti što više muslimana nego i destabilizovati društvo i pokrenuti rasni rat", rekla je sutkinja Anika Lindstrem.

Policija je pronašla i tijelo njegove usvojene polusestre kineskog porijekle u koju je ispalio četiri hica u njihovu domu, takođe iz rasističkih motiva.

Budući da u Norveškoj ne postoji doživotna zatvorska kazna, takozvani forvaring omogućuje da se zatvorenik drži iza rešetaka sve dok ga smatraju opasnim za okolinu. Manshaus može zatražiti prijevremeno puštanje na slobodu tek za 14 godina.

Optuženi je priznao djelo i nije pokazao kajanje. Naprotiv, rekao je da žali što nije bilo više žrtava i pred kamerama je pozdravio nacističkim pozdravom.

Rekao je i da ga je na taj čin podstakao napad u Krajstčerču na Novom Zelandu u martu 2019. u kojemu je Brenton Tarant ubio 51 osobu u dvijema džamijama.

Tarant se sam uspoređivao s drugim norveškim ekstremistom Andersom Beringom Brejvikom, koji je 22. jula 2011. u bombaškom napadu i pucnjavi na laburističku omladinu ubio 77 ljudi.