Zavirite u muzej vodke

Poljski muzej vodke predstavlja pokušaj slavljenja narodne tradicije i promovisanje jednog od najpoznatijih poljskih izvoznih proizvoda, u vrijeme kad prodaja opada jer se sve više Poljaka odlučuje za vino
66 pregleda 4 komentar(a)
Muzej vodke, Foto: Beta-AP
Muzej vodke, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 06.06.2018. 19:58h

Poljsku vodku su pili kraljevi i seljaci, korišćena je kao lijek, a tokom Drugog svjetskog rata je čak služila kao mito za njemačke okupatore.

Sada se u Varšavi otvara muzej posvećen isključivo 500-ogodišnjoj istoriji tog pića u Poljskoj, gdje se smatra nacionalnim alkoholnim pićem. Ime je dobila po prozirnoj tečnosti koja nastaje destilacijom žitarica, tradicionalno raži, pšenice ili drugih žitarica, ili krompira.

Poljski muzej vodke predstavlja pokušaj slavljenja narodne tradicije i promovisanje jednog od najpoznatijih poljskih izvoznih proizvoda, u vrijeme kad prodaja opada jer se sve više Poljaka odlučuje za vino.

Muzej će biti otvoren sljedećeg utorka, u dijelu nekadašnje destilerije iz 19. vijeka u kojoj se piće proizvodilo a koja je obnovljena sredstvima EU.

Izvršni direktor Poljske asocijacije vodke Andžej Sumovski rekao je da se nada da će multimedijalna izložba doprinijeti većem priznanju za nacionalno piće. On je vodku opisao kao suštinski dio poljskog nasljeđa i tvrdi da su je Poljaci prvi napravili - iako priznaje da tu postoji spor s Rusijom.

"To je dio našeg DNK, dio naše istorije, nasljeđa i tradicije, i ne postoji drugi toliko globalizovan i priznat proizvod", rekao je Sumovski danas prilikom predstavljanja budućeg muzeja medijima.

Muzej će moći da posjete samo odrasli i dio će biti posvećen odgovornom konzumiranju alkohola.

Galerija

Bonus video: