Haos na ulicama Londona: Tuča desničara i policije

Uprkos upozorenju policije da ostanu kod kuće zbog epidemije koronavirusa, desničari su se okupili kod statue nekadašnjeg britanskog premijera Vinstona Čerčila i kod spomenika poginulima u Prvom svjetskom ratu. Oba spomenika su upakovana u sanduke da ih demonstranti ne bi oštetili što su već radili

6603 pregleda 5 komentar(a)
Neredi u Londonu, Foto: AP Photo
Neredi u Londonu, Foto: AP Photo

Ekstremno desničarski aktivisti, ali i pristalice antirasističkog pokreta "Crni životi su važni" okupili su se danas u Londonu, a policija nastoji da spriječi sukob među njima. Uprkos upozorenju policije da ostanu kod kuće zbog epidemije koronavirusa, desničari su se okupili kod statue nekadašnjeg britanskog premijera Vinstona Čerčila i kod spomenika poginulima u Prvom svjetskom ratu. Oba spomenika su upakovana u sanduke da ih demonstranti ne bi oštetili što su već radili. Lider ekstremno desničarske grupe "Prvo Britanija", Pol Golding rekao je da su aktivisti došli da "čuvaju spomenike". "Muka mi je od toga kako su vlasti dozvolile vandalizam nad našim nacionalnim spomenicima dva uzastopna vikenda", rekao je Golding.

Antirasistički demonstranti okupili su se u Hajd parku.

Širom svijeta spomenici s današnje tačke gledišta kontroverznim istorijskim ličnostima, prije svega osvajačima, postali su meta tokom demonstracija protiv rasizma i nasilja policije posle ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda tokom hapšenja u SAD. Protesti su u Velikoj Britaniji pokrenuli debatu o istoriji njenog kraljevstva i njenoj ulozi u trgovini robovima. Demonstranti su prošlog vikenda u Bristolu srušili i bacili u more statuu trgovca robovima Edvarda Kolstona, dok je Čerčilova statua u Londonu išarana natpisom "Rasista". Policija je uvela oštra ograničenja za današnje skupove kako bi spriječila sukobe.

Bonus video: