Medijske organizacije traže od EU jače mjere protiv dezinformacija preko internet platformi

EU je prošle nedjelje pozvala internet gigante da učine više u borbi protiv "ogromnog talasa dezinformacija" izazvanih pandemijom, i da mjesečno objavljuju izvještaj o preduzetim mjerama

311 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Organizacije koje predstavljaju emitere, urednike i novinare zatražile su danas od Evropske unije "snažnije mjere" u borbi protiv dezinformacija preko internet platformi kao što su Gugl i Fejsbuk.

Zajedničko saopštenje koje su potpisali Evropska federacija novinara (EFJ), Evropski savjet urednika i Udruženje evropskih komercijalnih televizija (ACT) objavljeno je pošto su u srijedu u Briselu predstavljene nove mjere protiv dezinformacija podstaknutih pandemijom koronavirusa.

Potpisnici su naveli da su alarmirani zbog porasta onlajn dezinformacija za vrijeme pandemije koje su, kako je navedeno, "imali razorni uticaj na napore u javnom zdravlju".

Oni smatraju da se evropski "kodeks dobre prakse" koji su 2018. potpisale internet platforme pokazao neadekvatnimda se bavi izvorom i pokretačima dezinformacija iznošenim onlajn.

"Hitno je potrebno dobiti efikasne instrumente za bolju procjenu i uspješno rješenje problema", napisali su oni u zajedničkom saopštenju navodeći da Evropa suviše zavisi od dobre volje tih platformi.

Među traženim mjerama je režim sankcija koje garantuju da potpisnici kodeksa dobre prakse budu podstaknuti da djeluju.

Te mjere treba da stimulišu, a ne da kažnjavaju medije, odnosno da osiguraju novinarsku slobodu, osnovne slobode i slobodu uredništva, navodi se u saopštenju. Oni takođe traže da se dijalog sa internet platformama vodi na više strukturisan način.

EU je prošle nedjelje pozvala internet gigante da učine više u borbi protiv "ogromnog talasa dezinformacija" izazvanih pandemijom, i da mjesečno objavljuju izvještaj o preduzetim mjerama.

U tim izvještajima treba da stoji priroda dezinformacija, dimenzije mreže o kojoj se radi, njeno geopolitičko porijeklo i ciljana publika, rekla je tada potpredsjednica Evropske komisije zadužena za vrijednosti i transparentnost, Vera Jurova.

Taj prijedlog se oslanja na dobru volju internet platformi, ali po njoj u njihovom je interesu da zadobiju povjerenje korisnika.

Tokom pandemije, EU je već tražila od internet platformi da objavljuju informacije zvaničnih zdravstvenih vlasti, kao što su Svjetska zdravstvena organizacija i da povuku reklame za lažne ljekove.

Bonus video: