kritičari smatraju da se mjere ublažavaju ubrzano zbog izbora

Moskva: Nakon više od dva mjeseca otvoreni muzeji i ljetnje terase

Kritičari ipak optužuju vlast da su ograničenja ublažili prerano, u svrhu stvaranja uslova za glasanje o reformama kojima bi se predsjedniku Vladimiru Putinu omogućilo da se još dva puta po isteku sadašnjeg mandata kandiduje za istu poziciju.

306 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Moskve, Foto: Shutterstock
Detalj iz Moskve, Foto: Shutterstock

Stanovnici Moskve u utorak su dobili priliku da nakon više od dva mjeseca ponovo uđu u muzeje u tom gradu i vrate se na ljetnje terase jer se širenje zaraze koronavirusom u glavnom gradu Rusije usporava, iako se i dalje dnevno bilježi više od hiljadu novih slučajeva, prenosi Hina.

Od utorka su muzeji, biblioteke i zoološki vrt u gradu s gotovo 13 miliona stanovnika ponovo otvorili vrata posjetiocima ali uz ograničenje njihovog broja. Stomatolozi su se takođe vratili na posao.

Vlasti su dopustile i nastavak sportskih natjecanja, no uz ograničenje koje predviđa kako na tribinama može biti najviše 10 posto od predviđenog broja gledatelja.

Popuštanje mjera počelo prošle nedjelje uz kritike da je proces ubrzan zbog izbora

Popuštanje mjera ograničenja uvedenih kao bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom u Moskvi je počelo prošle nedjelje. Stanovnicima je napokon dopušten izlazak iz njihovih domova te korišćenje javnog prevoza kao i vožnja gradom ličnim vozilima bez bilo kakvih ograničenja.

Kritičari ipak optužuju vlast da su ograničenja ublažili prerano, u svrhu stvaranja uslova za glasanje o reformama kojima bi se predsjedniku Vladimiru Putinu omogućilo da se još dva puta po isteku sadašnjeg mandata kandiduje za istu poziciju.

Glasanje bi trebalo biti sprovedeno tokom sedam dana i završiti se 1. jula. Kremlj odbija optužbe kritičara kako je popuštanje mjera ograničenja politički motivisano.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin kazao je u ponedjeljak kako je došlo vrijeme za popuštanje mjera jer pandemija postupno prestaje, a pritisak na gradski zdravstveni sistem je smanjen.

U Moskvi je zabilježeno više od 208 hiljada slučajeva zaraze i više od 3.300 umrlih od posljedica infekcije.

Vlasti su u utorak objavile kako je ukupni broj zaraženih koronavirusom u Rusiji veći od 545 hiljada, dok je u cijeloj zemlji umrlo nešto više od 7.200 osoba.