Karlos Leder izručen Njemačkoj

Smatra se da je Leder, poznat po brutalnosti, prvi počeo šverc kokaina malim avionima. Na taj način je prevozio drogu u američku saveznu državu Floridu

5604 pregleda 0 komentar(a)
Karlos Leder, Foto: Wikipedia.org
Karlos Leder, Foto: Wikipedia.org

Karlos Leder (Carlos Lehder), nekada desna ruka poznatog kolumbijskog švercera droge Pabla Eskobara (Escobar), danas je iz SAD gdje je izdržao zatvorsku kaznu, izručen u Njemačku, prenio je list Špigl (Der Spiegel).

Leder (70), koji je bio jedan od vođa narko-kartela Medeljina, na čelu sa Eskobarom, uvezao je u SAD 70-ih i 80-ih godine nekoliko tona kolumbijskog kokaina.

On je danas izručen Njemačkoj redovnim letom od Njujorka do Frankfurta. Švercer poznat nekada pod nadimkom "Ludi Čarli" (Crazy Charly) posjeduje privremeni njemački pasoš, naveo je Špigl i dodao da je Lederov otac bio Njemac.

Smatra se da je Leder, poznat po brutalnosti, prvi počeo šverc kokaina malim avionima. Na taj način je prevozio drogu u američku saveznu državu Floridu.

Uhapšen je 1987. godine u Kolumbiji odakle je izručen SAD, gdje je bio osuđen na 134 godine zatvora. Kazna mu je smanjena jer je sarađivao sa američkim vlastima i svjedočio je na suđenju generalu i diktatoru Paname Manuelu Norijegi.

Narko kartel Eskobara kontrolisao je oko 80 odsto svjetskog šverca kokaina, a Eskobara koji je stekao veliko bogatstvo, 1993. godine je ubila kolumbijska policija.

Bonus video: