87 miliona Evropljana već živi ispod praga siromaštva

Apel da EU u budžetu poveća sredstva za borbu protiv siromaštva

Tridesetak evropskih udruženja zatražilo je danas od Evropske unije da u narednom budžetu poveća sredstva "namenjena borbi protiv siromaštva i pomoći u hrani" s obzirom na "talas siromaštva bez presedana koji je pogoršan epidemijom koronavirusom

107 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot
Ilustracija, Foto: Screenshot

Tridesetak evropskih udruženja zatražilo je danas od Evropske unije (EU) da u narednom budžetu poveća sredstva "namijenjena borbi protiv siromaštva i pomoći u hrani" s obzirom na "talas siromaštva bez presedana koji je pogoršan epidemijom koronavirusa".

Apelom, koji su u Francuskoj potpisale organizacije poput Crvenog krsta i Francuske federacije banaka hrane, traži se od EU da u budžetu za period 2021-2027. ojača Fond evropske pomoći za najugroženije i poveća sredstva za borbu protiv siromaštva i pomoći u hrani.

Razmatranje narednog budžeta, kao i plana oporavka od 750 milijardi eura, koji je Evropska komisija predstavila 27. maja, biće na dnevnom redu Evropskog savjeta u petak, koji se sastaje putem video konferencije.

"Potrebe, koje su već danas velike, povećaće se narednih sedmica i mjeseci, jer će ekonomska i socijalna kriza dugo trajati i moglo bi da dođe do eksplozivnih situacija", upozoravaju udruženja.

Ta udruženja takođje ukazuju da bi "milioni Evropljana moglo da nesumnjivo trajno zapadne u nesigurnost i siromaštvo" i da ih "ne treba ostaviti po strani".

Prema francuskim udruženjima potpisnicima tog apela, "87 miliona Evropljana već živi ispod praga siromaštva"