Ukrajinsko tužilaštvo odustalo od pritvaranja bivšeg predsjednika Porošenka

Osumnjičen da je prisilio šefa obavještajnih službi na zloupotrebu položaja tokom imenovanja jednog svog pomoćnika 2018. godine

456 pregleda 0 komentar(a)
Porošenko, Foto: Admir BULJUBASIC
Porošenko, Foto: Admir BULJUBASIC

Ukrajinsko tužilaštvo odustalo je danas od zahtjeva za pritvaranje bivšeg ukrajinskog predsjednika, Petra Porošenko, u okviru istrage o zloupotrebi položaja tokom mandata.

Predstavnik tužilaštva je na današnjem saslušanju u Kijevu zatražio od Porošenka da se odazove sudskim pozivima i da ne napušta zemlje.

Sud je za 1. jul zakazao razmatranje novog zahtjeva tužilaštva, koje je ranije navelo da će zatražiti pritvor Porošenka.

Bivši ukrajinski predsjednik koji je sada poslanik opozicije došao je na saslušanje, a ispred suda se okupilo oko 1.000 njegovih pristalica.

Porošenko (54) koji se obogatio u industriji slatkiša i proizvodnji autobusa, osumnjičen je da je prisilio šefa obavještajnih službi na zloupotrebu položaja tokom imenovanja jednog svog pomoćnika 2018. Bivši predsjednik je krivični postupak ocijenio kao osvetu.

On je na predsjedničkim izborima 2019. godine izgubio od Volodimira Zelenskog, i od tada je pominjan u više od deset istraga, ali je prvi put označen kao osumnjičen za neku aferu, a to tužilaštvu omogućava da traži i njegovo hapšenje.

Porošenko je tokom predsjedničkog mandata pohvaljen da je približio Ukrajinu Zapadu, koji podržava Kijev naspram Moskve. Međutim, veoma je kritikovan što nije iskorijenio korupciju, koja pogađa njegovo okruženje.

Bonus video: