Koronavirus bio prisutan u Italiji još u decembru prošle godine

U okviru istraživanja, čiji su rezultati nedavno objavljeni, analizirano je 40 uzoraka vode prikupljenih u okviru redovnih pregleda uređaja za prečišćavanje otpadnih voda u severnoj Italiji, od oktobra 2019. do februara 2020

1860 pregleda 1 komentar(a)
Italija, ilustracija, Foto: Beta/AP
Italija, ilustracija, Foto: Beta/AP

Istraživanje italijanskog Nacionalnog instituta zdravlja pokazalo je da je novi koronavirus bio u otpadnim vodama u sjevernim gradovima Milanu i Torinu još u u decembru prošle godine, najmanje dva mjeseca prije nego što je potvrđen prvi slučaj zaraze.

U okviru istraživanja, čiji su rezultati nedavno objavljeni, analizirano je 40 uzoraka vode prikupljenih u okviru redovnih pregleda uređaja za prečišćavanje otpadnih voda u severnoj Italiji, od oktobra 2019. do februara 2020.

Pokazalo se da je virus koji uzrokuje bolest COVID- 19 u bio prisutan u uzorcima iz Milana i Torina od 18. decembra, dok su raniji uzorci bili negativni.

"Ovo istraživanje može da doprinese razumijevanju početka cirkulacije virusa u Italiji ", navodi se u saopštenju instituta.

Istraživači su predložili korišćenje sistema za nadgledanje prisustva novog koronavirusa u vodnim sistemima, u nastojanju da pomognu identifikovanju mogućih novih epidemija.

Pilot projekat praćenja biće pokrenut sledećeg mjeseca u turističkim mjestima, u okviru pripreme za šire praćenje uoči mogućeg novog porasta zaraze na jesen, saopštio je Institut.

Koronavirus se pojavio u sjevernom delu Italije još u decembru prošle godine, i prije nego što je potvrđen prvi slučaj zaraze, objavio je italijanski Institut za otpadne vode (ISS) koji je to i otkrio.

Bonus video: