Evropski parlament osudio rasizam, 493 parlamentarca glasala za, 104 bilo protiv

U tekstu rezolucije parlament "snažno osuđuje gnusnu smrt Džordža Flojda u SAD, kao i slična ubistva drugdje u svijetu"

680 pregleda 0 komentar(a)
Minut ćutanja u čast Džordža Flojda, Foto: AP Photo
Minut ćutanja u čast Džordža Flojda, Foto: AP Photo

Evropski parlament izglasao je rezoluciju "životi crnaca vrijede" kao odgovor na proteste za rasnu pravdu koji su se proširili Evropom od smrti Džordža Flojda u Mineapolisu prošlog mjeseca, objavio je Euronews.

Za rezoluciju su glasala 493 europarlamentarca, protiv je bilo 104, a 67 se suzdržalo od glasanja koje takođe proklamuje da je trgovina robljem "zločin protiv čovječnosti." U tekstu rezolucije parlament "snažno osuđuje gnusnu smrt Džordža Flojda u SAD, kao i slična ubistva drugdje u svijetu".

EP izražava podršku za nedavne demonstracije protiv rasizma i diskriminacije te osuđuje "bjelački rasizam u svim njegovim oblicima." Europarlamentarci osuđuju policijske postupke protiv "miroljubivih afroameričkih demonstranata i novinara" i "zapaljivu retoriku" američkog predsjednika Donalda Trampa.

Rezolucija naglašava da rasistički i ksenofobni govor nije stvar slobode izražavanja

"Prekomjerna upotreba sile protiv ljudi u suprotnosti je s principima proporcionalnosti", pišu. Rezolucija takođe naglašava da rasistički i ksenofobni govor nije stvar slobode izražavanja. prenosi Hina.

Tokom plenarne rasprave u srijedu, njemačka europarlamentarka Pjeret Hercberger-Fofana rekla je da je bila žrtva policijskog nasilja dan ranije u Briselu kad je fotografirala govor za koji je mislila da je nasilan, verzija koju belgijska policija osporava. Za svoj govor dobila je ovacije te je rekla europarlamentarcima da ju je dirnuo taj gest.

Savjet UN za ljudska prava takođe je juče jednoglasno usvojilo rezoluciju koja osuđuje sistemski rasizam i policijsko nasilje, ali nakon povlačenja određenih referenci na Sjedinjene Države.

Bonus video: