Malteški šef diplomatije: Zbog otkrića o korupciji nam prijeti ekonomski "Kovid-21"

Bartolo je na Fejsbuku reagovao na tekst "Times of Malta" i Rojtersa da je ugovor o vjetroelektrani Enemalte u Crnoj Gori omogućio osumnjičenom za ubistvo Jorgenu Feneku da potajno zaradi milione putem svoje kompanije

3990 pregleda 1 komentar(a)
Bartolo, Foto: AP Photo
Bartolo, Foto: AP Photo

Malta rizikuje „ekonomski Kovid-21“ sljedeće godine, ako hitno ne popravi reputaciju nakon najnovijih otkrića o korupciji, upozorio ministar spoljnih poslova Evarist Bartolo, rekavši da oni politički odgovorni treba da podnesu ostavku.

Bartolo je rekao da državi vrijeme brzo ističe da pokaže da je ozbiljna u borbi protiv korupcije i pranja novca, a da je presudna ocjena stiže već za nekoliko mjeseci.

"Oni umiješani u korupciju, pranje novca i utaju poreza trebalo bi da se optuže na sudu, njihov slučaj se brzo procesuira i treba da plate za svoje zločnie", rekao je Bartolo, kako prenosi "Times of Malta".

Svako politički odgovoran trebalo bi da "napravi korak unazad po svojoj volji", dodao je.

„Ako to ne učinimo, Moneyval i Radna grupa za finansijsku akciju će nas uvrstiti među zemlje koje ne preduzimaju ozbiljne korake u borbi protiv finansijskog kriminala, a od naredne godine ćemo imati ekonomski Kovid-21 iz kojeg ćemo teško izaći".

Bartolo je na Fejsbuku reagovao na tekst "Times of Malta" i Rojtersa da je ugovor o vjetroelektrani Enemalte u Crnoj Gori omogućio osumnjičenom za ubistvo Jorgenu Feneku da potajno zaradi milione putem svoje kompanije 17 Black, piše ToM.

Kompanija 17 Black je u e-mailovima navedena kao izvor sredstava za kompanije u vlasništvu bivšeg šefa KPM-a Kita Šembrija i Konrada Micija, koji je u vrijeme dogovora bio ministar energetike.

"U političkom smo pomračenju", rekao je Bartolo. "Svjetlo koje je počelo da svijetli od kada je Robert Abela postao premijer, još uvijek zamračuju ružne političke i poslovne afere koje su se odvijale između 2013. i 2019."

Bartolo je u tom periodu bio ministar prosvjete, podsjeća ToM.

O Konradu Miciju

Mizzi je negirao bilo kakvu vezu sa 17 Black, tvrdeći da je ugovor u Crnoj Gori finansijski uspjeh Enemalte. Šembri nije komentarisao.

Džozef Muskat, koji je u to vrijeme bio premijer i koji je otvorio projekat Crne Gore, rekao je da "nema šta da krije". Muskat je sada poslanik.

Bartolo je u svom postu na Fejsbuku rekao da je podržao pozive premijera Roberta Abele za potpunom istragom i zatražio da bilo ko ko je uključen podnese ostavku.

Govoreći u petak, Abela je jasno stavio do znanja da će Mici, koji je sada poslanik laburista, morati da ode ako bude umiješan.

"Ako je umiješan, mora ili da odluči da podnese ostavku, inače ću morati sam da donesem odluku kao što sam uradio u drugom slučaju", rekla je Abela.

Bartolo je rekao da onaj ko je u to vreme bio politički odgovoran „treba da napravi korak unazad po svojoj volji“.

Nije prvi put da Bartolo javno poziva Micija da podnese ostavku. Ministar rada rekao je da bi Mici trebalo da podnese ostavku još 2016. godine, nakon što se njegovo ime pojavilo u Panamskim dokumentima, a opet krajem prošle godine, tokom nedjelja tenzija u cijeloj zemlji.

U to vrijeme Bartolo je Laburističku stranku uporedio sa snažnim drvetom koje je zahtijevalo obilno obrezivanje, da se ne bi "razboljelo i umrlo".

Bartolovo upozorenje na ekonomske poteškoće u slučaju da Malta podbaci u presudnom testu u vezi finansijskog kriminala odnosi se na zakazanu procjenu nadzornog tijela Savjeta Evrope Moneyval.

Malta je propustila inicijalni Moneyval test prošle godine i sada rizikuje da bude na sivoj ili crnoj listi ukoliko ne postigne dovoljan napredak u rješavanju nedostataka do kraja godine.

Očekuje se da će loša revizija Moneyvala učiniti zemlju daleko manje atraktivnom za strana ulaganja.

"Naša ekonomija će ispaštati ako se nađemo na sivoj listi", rekao je Bartolo. "Preduzetnici će ovdje teško investirati. Teško će naći banke. Koštaće ih više da pokažu da poštuju zakon."

"Zato ekonomski rast, bogatstvo i stvaranje novih radnih mjesta, vladavina zakona i borba protiv finansijskog kriminala idu ruku pod ruku", zaključio je Bartolo.

Bonus video: