Babiš: Čegzit ne dolazi u obzir, želimo da igramo veću ulogu u EU i NATO

"Mi smo čvrsti sastavni dio EU i NATO, i zaista želimo da igramo veću ulogu", kazao je Babiš u zamku Lani kraj Praga poslije radne večere s predsjednikom Zemanom koji je 26. i 27. januara pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora
2 komentar(a)
Andrej Babiš, Foto: Reuters
Andrej Babiš, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.02.2018. 09:34h

Predsjednik Češke Miloš Zeman i premijer u ostavci koji sastavlja novu vladu, milijarder Andrej Babiš, odlučno su potvrdili ostanak Češke u Evropskoj uniji i NATO, uz aktivniju ulogu, a Babiš upozorio da referendum o izlasku iz EU - "Čegzit" ne dolazi u obzir.

"Mi smo čvrsti sastavni dio EU i NATO, i zaista želimo da igramo veću ulogu", kazao je Babiš u zamku Lani kraj Praga poslije radne večere s predsjednikom Zemanom koji je 26. i 27. januara pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Povodom nastojanja češke ksenofobne antiislamske nacionalističke stranke "Sloboda direktna demokratija" potpredsjednika Donjeg doma Parlamenta, Tomija Okamure da se u zakone Češke unese mogućnost opšteg referenduma, kako bi on hitno organizovao referendum o EU i "Čegzitu", Babiš je izjavio da to "apsolutno ne dolazi u obzir".

"To je 'No go' (ne ide) i sigurno nikada nećemo pristati jer smatramo upravo suprotno: da možemo da u EU igramo bitniju ulogu nego u prošlosti. Sigurno ćemo se boriti za to da Evropski savjet ima suštinski veći uticaj nego Evropska komisija", kazao je Babiš novinarima.

Taj tajkun prehrambene i hemijske industrije, razmatrao je s predsjednikom pregovore o novom pokušaju sastavljanja vlade.

Babiševa stranka ANO je na oktobarskim izborima osvojila skoro trećinu glasova, ali njegova prva manjinska vlada nije sredinom januara dobila povjerenje parlamenta jer ostalih osam stranaka ne želi premijera pod krivičnim postupkom.

Taj postupak se protiv Babiša vodi jer je za svoju farmu "Rodino gnijezdo" na prevaru izmamio dva miliona eura dotacija EU. Poslije istrage biroa EU za suzbijanje prevara OLAF, Češka taj novac mora da vrati u zajedničku evropsku kasu.

"Predsjednik mi ne postavlja rok za pregovore o vladi u ovom drugom pokušaju, naravno pod uslovom da se vode pregovori. Neće insistirati ni na 101 potpisu poslanika, ali zamišlja da ćemo, ako sastavimo vladu, imati većinu prisutnih poslanika", kazao je Babiš.

Češki Ustav i zakon ne utvrđuje koliko dugo mogu da vladaju premijer i vlada u ostavci, te nema zakonskih smetnji da provedu i cio četvorogodišnji mandat.

Bonus video: