četvrti vikend zaredom

Antirasistički protesti širom Velike Britanije uprkos zabrani zbog koronavirusa

Demonstracije pristalica pokreta "Crni životi su važni" održane su u Londonu, Mančesteru, Edinburgu, Glazgovu i drugim gradovima

1486 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa protesta, Foto: Beta/AP
Detalj sa protesta, Foto: Beta/AP

Antirasistički demonstranti protestovali su danas četvri vikend zaredom širom Velike Britanije, uprkos zabrani masovnih okupljanja zbog pandemije koronavirusa.

Demonstracije pristalica pokreta "Crni životi su važni" održane su u Londonu, Mančesteru, Edinburgu, Glazgovu i drugim gradovima.

U Glazgovu su stotine ljudi došle na protest "Kaži NE rasizmu" na Trgu Džordž, gdje su ekstremni desničari ove nedjelje napali skup za prava izbjeglica.

Demonstranti su u Edinburgu zatražili uklanjanje statue škotskog 18-vjekovnog političara Henrija Dundasa, odgovornog za odlaganje ukidanja trgovine robovima za 15 godina, do 1807. godine.

Tokom tog perioda više od 500.000 robova iz Afrike prebačeno je preko Atlantika.

Antirasističke demonstracije u Velikoj Britaniji prethodnih nedjelja podstaknute su protestima započetim u SAD zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda tokm hapšenja u Mineapolisu 25. maja.

Stotine hiljada Britanaca protestovale su prethodnih nedjelja, uglavnom mirno, pozivajući na suočavanje sa sopstvenom istorijom, obilježenom i imperijalizmom i rasnim nejednakostima.

Desničari su prošlog vikenda održali kontra-demonstracije, tvrdeći da žele da zaštite britanske spomenike, pošto su neki antirasistički demonstranti prethodno oštetili statuu nekadašnjeg premijera Vinstona Čerčila u Londonu i srušili statuu trgovca robovima Edvarda Kolstona u Bristolu.