"OTPOČETI ZAMRZNUTI DIJALOG"

Sastanak zvaničnika EU sa Erdoganom u martu u Bugarskoj

Po riječima diplomatskog izvora, Turska ima vrlo konkretna očekivanja, a to je isplatu tri milijarde eura kao drugu tranšu obećanu Turskoj 2015. u zamjenu za zaustavljanje migranata. Ankara očekuje i da EU, kako je obećala, ukine vize za putovanja državljana Turske
55 pregleda 3 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
01.02.2019. 07:18h

Rukovodstvo Evropske unije sastaće se sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom 26. marta u Varni, u Bugarskoj, saopštio je danas portparol predsjednika Evropskog savjeta.

Na radnoj večeri okupiće se predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, bugarski premijer Bojko Borisov i Erdogan.

Sastanak u Varni biće prilika da se ponovo otpočne zamrli dijalog. 

"Pružiće nam se mogućnost da razmijenimo stavove o tome kako da unaprijedimo naše odnose na osnovu uzajamnog poštovanja i zajedničkog interesa" napisali su Tusk i Junker u pismu upućenom Erdoganu. 

Po riječima diplomatskog izvora, Turska ima vrlo konkretna očekivanja, a to je isplatu tri milijarde eura kao drugu tranšu obećanu Turskoj 2015. u zamjenu za zaustavljanje migranata. Ankara očekuje i da EU, kako je obećala, ukine vize za putovanja državljana Turske.

Ipak, najavili su Tusk i Junker u pismu upućenom Erdoganu i objavljenom preko Tvitera, to će biti prilika da se razgovara o osnovnim slobodama i pravnoj državi u Turskoj. 

Bugarska koja predsjedava EU, želi da bude "most" između Brisela i Ankare. 

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izrazio je žaljenje zbog pogoršanja odnosa sa Ankarom.

"Turska se svojevoljno krupnim koracima udaljava" od Evrope, rekao je on i osudio represiju u Turskoj poslije propalog puča u julu 2016. godine.

Evropljani su takođe vrlo zabrinuti zbog vojne operacije turske vojske protiv kurdske milicije na sjeveru Sirije.