značajna opoziciona ljevičarska snaga makronu

Mond: Zeleni talas osvojio najveće francuske gradove

Stranka "Evropa, Ekologija-Zeleni" (Europe, Ecologie-Les Verts - EELV), koja nema poslanike u parlamentu, više nije ista poslije drugog kruga lokalnih izbora održanih u nedjelju u Francuskoj

3315 pregleda 666 reakcija 2 komentar(a)
Gradonačelnica An Idalgo imala podršku EELV, Foto: Beta/AP
Gradonačelnica An Idalgo imala podršku EELV, Foto: Beta/AP

Pokret zelenih se u drugom krugu lokalnih izbora u Francuskoj postavio kao politička sila u prvom planu pobjedom u velikim gradovima - Lionu, Bordou, Strazburu, Poatijeu i Grenoblu, dok je u Parizu i Marseju pobjedu osvojio kao podrška ljevici, prenosi danas pariski Mond (Le Monde).

Stranka "Evropa, Ekologija-Zeleni" (Europe, Ecologie-Les Verts - EELV), koja nema poslanike u parlamentu, više nije ista poslije drugog kruga lokalnih izbora održanih u nedjelju u Francuskoj.

EELV se postavila kao značajna opoziciona ljevičarska snaga predsjedniku Emanuelu Macron (Emmanuel Macron), čija je vladajuća centristička stranka Republika u pokretu (LREM) poražena na lokalnom nivou.

Dati
Datifoto: Beta/AP

U Parizu je ponovo pobijedila socijalistička kandidatkinja i dosadašnja gradonačelnica An Idalgo (Anne Hidalgo), koja je ovog puta imala podršku EELV-a.

Francuski mediji ocjenjuju da je "zelena" pobjeda i u manjim gradovima pokazatelj političkog preobražaja koji je već u toku u drugim evropskim gradovima, pošto pitanje rešavanja klimatskih promjena postaje sve veći prioritet.

Ministri pokreta zelenih na funkciji su u Švedskoj, Finskoj, Austriji, a u Njemačkoj su Zeleni u usponu.

Ljevičarska preorijentacija sa podrškom ekologa u Francuskoj rezultat je stava djela javnog mnjenja koji smatra da je centrisitčka vladajuća stranka bliskija desnici.

Makronova stranka je doživijela poraz pošto ni u jednom gradu nije osvojila većinu za sastav lokalnih vlasti. Jedina "svijetla tačka" je pobijeda premijera Eduara Filipa (Edouard Philippe) u rodnom Avru, gde je osvojio 59 odsto glasova, ali se prijavao kao nezavisnni kandidat bez etikete LREM-a.

Postavlja se pitanje kako će Makron reagovati i djelovati u ostatku svog mandata koji ističe 2022. godine. Tamošnji mediji pitaju se da li će se francuski predsjednik prikloniti ekolozima, a još veće pitanje je da li će Filip, sada osnažen pobjedom na lokalnim izborima, ostati premijer ili su na vidiku promjene u vladi.

Detalj glasanja
Detalj glasanjafoto: Beta/AP

Makron, koji je u jeku epidemije koronavirusa, rekao da se stvari "dubinski menjaju", moraće da pronađe "tananu ravnotežu" između lijevog krila svoje stranke koji ima ekološke aspiracije, i centrističkih ideja koje je imao na početku mandata.

Same izbore je obeležio mali odziv birača, oko 40 odsto. Posle prvog kruga lokalnih izbora održanog na početku epidemije, mnoge sanitane mere predotrožnosti preduzete su u nedelju u cilju sprečavanja širenja virusa.

U Francuskoj je od koronavirusa umrlo više od 29.750 osoba.