Makron obećao 15 milijardi eura za prelaz na zelenu ekonomiju

Francuski predsjednik je rekao da će ubrzati donošenje i sprovođenje ekoloških politika i da je spreman, ako to parlament dopusti, sazvati referendum o dopuni ustava kako bi u njega uključio i ciljeve zaštite klime

2131 pregleda 0 komentar(a)
Makron, Foto: AP Photo
Makron, Foto: AP Photo

Francuski predsjednik Emanuel Makron obećao je u ponedjeljak izdvajanje 15 milijardi eura kako bi ubrzao prelaz na zelenu ekonomiju, dan nakon što su Zeleni na lokalnim izborima potukli njegovu stranku i preuzeli vlast u više velikih gradova.

Makron je rekao da će ubrzati donošenje i sprovođenje ekoloških politika i da je spreman, ako to parlament dopusti, sazvati referendum o dopuni ustava kako bi u njega uključio i ciljeve zaštite klime.

On je odgovarao na predlog Građanskog vijeća za klimu dok ga uvjerljive pobjede Zelenih u francuskim gradovima stavljaju pod pritisak da djeluje u zaštiti životne sredine, prenosi Hina.

"Izazov našoj klimi traži da činimo više", rekao je Makron članovima Vijeća za klimu na susretu u Jelisejskoj palati.

Takođe je podržao predlog da se uvede moratorijum na izgradnju novih trgovačkih zona na periferijama gradova i rekao da razmatra donošenje novog zakona protiv "ekocida".

Vijeće za klimu je ekocid definisalo kao svako djelovanje koje nanosi ozbiljnu štetu okolini i predložilo da se takav zločin kažnjava zatvorom i novčanom kaznom do 10 miliona eura.

Makron je Vijeću rekao da se ne slaže s njihovim prijedlogom uvođenja poreza od četiri odsto na dividende kako bi se pomoglo finansiranju zelenih politika utvrdivši da bi takav namet obeshrabrio ulaganja.

Na lokalnim izborima Makronova stranka bez velikih pobjeda

Francuska zelena stranka, zvaničnog naziva Ekologija Evrope - Zeleni (EELV), iznenadila je u nedjelju izbornim pobjedama u velikim gradovima poput Liona, Bordoa i Strazbura.

Zeleni često ulaze u saveze s ljevičarskim strankama, manji su partner u pobjedničkoj koaliciji u Parizu kojoj su na čelu socijalisti, a još uvijek imaju izglede da pobijede i u Marseju.

Makronova vladajuća stranka na francuskim lokalnim izborima nije ostvarila nijednu pobjedu u velikim gradovima, što predsjednika ostavlja bez baze lokalnih vlasti u eventualnoj kandidaturi na predsjedničkim izborima 2022.

Makron je ustanovio Građansko vijeće za klimu nakon protesta "žutih prsluka" koji su izbili zbog porasta poreza na dizelsko gorivo, ali su se pretvorili u širu pobunu protiv predsjednika i njegovih reformskih planova u korist poslovne zajednice.

Bonus video: