Češka "probrala" spisak EU: Otvara granice za osam zemalja, među njima i Crna Gora

"U slučaju Crne Gore i Srbije mogućnost putovanja je recipročna, dakle bez testova i daljih uslova. Kod ostalih šest zemalja van Evrope za sada nije ispunjen uslov reciprociteta, ulazak Čeha u njih je uglavnom ograničen", rekao je šef češke diplomatije Tomaš Petšiček

10114 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Češka od srijede 1. jula otvara svoje granice za građane manjeg broja zemalja nego Evropska unija, svega osam, ali na spisku su Crna Gora i Srbija, i to bez zahtjeva za testom na koronavirus, bez obaveze karantina i daljih ograničenja, prenosi N1.

"U slučaju Crne Gore i Srbije mogućnost putovanja je recipročna, dakle bez testova i daljih uslova. Kod ostalih šest zemalja van Evrope za sada nije ispunjen uslov reciprociteta, ulazak Čeha u njih je uglavnom ograničen", rekao je šef češke diplomatije Tomaš Petšiček.

On je objasnio da su te zemlje stavljene na spisak, uz Srbiju i Crnu Goru, iako ne ispunjavaju uslov reciprociteta, kako bi se olakšao povratak Česima iz tih zemalja koje sada važe za bezbjedne.

"Takođe, želimo da motivišemo te zemlje da počnu da se ponašaju prema nama isto, dakle da omoguće putovanja za naše građane bez uslovljavanja. Putovanja stranaca iz tih zemalja u Češku za sada nisu moguća, ali spremni smo da reagujemo vrlo fleksibilno na promjenu situacije, dakle na uvođenje reciprociteta", rekao je Petšiček.

Na listi novih "trećih bezbjednih zemalja" Evropske unije, na osnovu kojih članice imaju pravo da prave svoje spiskove, nalazi se 14 država i uslovno Kina, ukoliko kineske vlasti preduzmu recipročne korake.

Češka je od tih zemalja odabrala Crnu Goru, Srbiju, Tajland, Kanadu, Australiju, Novi Zeland, Japan i Južnu Koreju i napravila skoro upola kraću listu, s tim da nikakvih uslovljavanja praktično nema samo za Srbiju i Crnu Goru.

Kada je riječ o članicama EU na češkom "korona semaforu" crvenom bojom visokog rizika ostala je označena samo Švedska, Portugal je narandžast kao zemlja srednjeg rizika, dok je od danas ceo preostali prostor u bezbednoj zelenoj zoni, a Češka otvara i granicu sa regionom Šlezija u Poljskoj, koji je sve do sada bio u crvenoj zoni zbog širenja pandemije u poljskim rudnicima u toj oblasti.

U Češkoj je u ponedeljak, nakon porasta na 305 novih pozitivnih slučajeva u nedelju, zabiljeleženo do jutros manje povećanje, odnosno 202 nova slučaja.

U zemlji je poslednji porast pozitivnih slučajeva tokom proteklog vikenda kao u jeku epidemije zabiljeležen zbog intenzivnog i masivnog ciljanog testiranja u rudnicima oko Karvine na istoku zemlje, koji su uz Prag glavno lokalno žarište i gde su ostale i dalje neke mjere kojih je od 1. jula oslobođen ostatak Češke.

Na osnovu 551.001 obavljenog testa od početka epidemije potvrđeno je 11.809 pozitivnih slučajeva, od čega je trenutno na liječenju 3.709, od toga 128 u bolnicama.

Od početka pandemije u Češkoj, zemlji sa preko 10 miliona stanovnika, preminulo je 349 pacijenata pozitivnih na koronavirus.

Bonus video: